Mogu li uzeti 2 različita dodatka kolagena? Da li je sigurno?

Kolagen se nalazi u vezivnim tkivima životinja. Dakle, namirnice poput pileće kože, svinjske kože, govedine i ribe izvor su kolagena. Hrana koja sadrži želatinu, poput juhe od kostiju, također osigurava kolagen. Želatina je proteinska tvar koja se dobiva iz kolagena nakon što je kuhana.

Potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdilo pomaže li unos hrane bogate kolagenom u povećanju kolagena u vašem tijelu. Nije bilo nikakvih studija na ljudima o tome imaju li hrana bogata kolagenom iste prednosti kao dodaci. Kolagen u hrani se probavnim enzimima razgrađuje na pojedine aminokiseline i peptide.

Kolagen u dodacima već se razgradio ili hidrolizirao, zbog čega se smatra da se apsorbira učinkovitije od kolagena u hrani.

Tvrđeno je da dodaci kolagenu promiču zdravlje mozga, srca i crijeva, kao i da pomažu u kontroli težine i održavaju kosu i nokte zdravima. Međutim, trenutno postoji malo ili nimalo dokaza o tim učincima. Dodaci kolagenu mogu dovesti do nuspojava poput neukusa u ustima, žgaravice i punoće. Ako imate alergije, svakako kupite dodatke koji nisu od izvora kolagena na koje ste alergični.

Uzimanje kolagena povezano je s nizom zdravstvenih blagodati i vrlo malo poznatih rizika. Za početak, suplementi mogu poboljšati zdravlje kože smanjenjem bora i suhoće. Oni također mogu pomoći u povećanju mišićne mase, spriječiti gubitak kostiju i ublažiti bolove u zglobovima.

Ljudi su izvijestili o mnogim drugim prednostima dodataka kolagenu, ali oni nisu puno proučavani.

Iako nekoliko namirnica sadrži kolagen, nepoznato je ima li kolagen u hrani iste prednosti kao dodaci.

Suplementi kolagena općenito su sigurni, prilično su jednostavni za upotrebu i svakako ih vrijedi isprobati zbog njihovih potencijalnih koristi.

Ali čak i ako su dodaci kolagenu sigurni, ne preporučujem vam uzimanje 2 različita dodatka kolagena bez preporuke liječnika.

Posljednje ažuriranje 01/01/2021

Komentiraj