Mogu li svoj proteinski prah pomiješati s vrućom vodom ili vrućim mlijekom?

Niste spomenuli na kakvu vrstu proteinskog praha mislite. Stoga ću pretpostaviti da se radi o proteinima sirutke, koji su najčešće korištena vrsta proteina u prahu na svijetu.

Ako se radi o proteinu sirutke u prahu, možda biste trebali izbjegavati kuhati ga s mlijekom. Većina sirutke koja se prodaje na tržištu je kisela sirutka koja će prouzrokovati mlijeko. Nije štetno za zdravlje, ali možda ćete smatrati da je krajnji proizvod teško konzumirati.

Miješanje sirutke u vrućoj vodi je u redu, zapravo bolje jer se miješa lakše od hladne vode. Okus je nešto, što će ovisiti o vašim osobnim željama. Osobno mrzim okus sirutke s vrućom vodom. Dakle, ako vam se sviđa, nema ništa loše. Ali opet, nemojte sirutku kuhati s vodom, kako ne biste oštetili sadržaj proteina. Samo ga pomiješajte s već prokuhanom vodom.

Međutim, sirutku u prahu možete umiješati u vruće mlijeko, a sirutku možete prvo umiješati u normalnu vodu, a zatim je dodati u toplo mlijeko. Na taj način izbjegavate stvaranje grudica sirutke, koje se obično stvaraju kada se izravno umiješaju u mlijeko.

Ovdje se radilo o onome što možete učiniti. Sad o tome, zašto i kada biste to željeli učiniti. Budući da se nešto što je sjajno učiniti u određenom scenariju, možda ne preporučuje drugačije. Ispod su parametri koje treba uzeti u obzir za dodatke u shake-u od proteina sirutke:

  1. Sirutka se uglavnom koristi vrlo popularno, posebno kao dodatak nakon treninga, jer je protein koji brzo apsorbira. Brže se probavlja od ostalih izvora proteina, a također postaje dostupan mišićima ranije od ostalih izvora proteina. Ali brza probava proteina nije uvijek dobra stvar, osim ako se ne uzima nakon treninga (opet, diskutabilno)
  2. Naše tijelo apsorbira maksimalno 12–15 grama proteina sirutke u svakoj porciji (čak i ako zapravo ima 24–28 grama u mjerici)
    Dakle, možda je korisno usporiti probavu dodavanjem dobrih masti.
    Žlica nakon treninga može biti u redu. Ali korisno je i ako ga podijelite na 2 porcije. Uzmite polovicu (ili jednu, ovisno o potrebama i proračunu vašeg tijela) odmah nakon vježbanja s vodom, a drugu polovicu uzmite s mlijekom (možda dodajte i maslac od kikirikija, ako vam se sviđa okus), prije noćnog spavanja.
  3. Obrok koji uzimate nakon treninga, probavit će se i apsorbirati relativno brže, a vi ćete upiti oko 15 grama proteina, dok će se onaj koji se uzima prije spavanja s mlijekom / kikiriki maslacem, probavljati polako, zbog masnoće uzete s njim , i dat će polaganu i postojanu dozu aminokiselina vašim mišićima tijekom ostatka vašeg sna, što je zapravo vrlo dobro za razvoj mišića tijekom vašeg noćnog spavanja.
  4. Ali nemojte miješati mlijeko sa porcijom sirutke koju uzimate odmah nakon treninga, jer bi možda bilo dobro ubrzati dostavu proteina u mišiće nakon treninga. Iako to nije tako brzo kao 30–45 minuta, kao što većina ljudi predlaže u ime anaboličkog prozora, jer zaboravljaju da će, čak i ako popijete sirutku samo sekundu nakon završetka treninga, i dalje proći kroz proces probave, a vašim će mišićima biti dostupan tek nakon 2-3 sata.
  5. Još jedna zamjerka, ako vam je cilj mršavljenje, možda neće biti dobra ideja konzumirati mlijeko noću, prije spavanja. Zato samo držite sve isto i premjestite shake od sirutke na jutro, uz doručak. Ili jednostavno preskočite mlijeko noću i pomiješajte sirutku s vodom i maslacem od kikirikija.

Komentiraj