Mogu li naša tijela doista koristiti ketone kao alternativu glukozi?

Kratki odgovor: DA

Objašnjenje: Sve stanice u tijelu mogu iskoristiti glukozu za gorivo putem glikolize. Krajnji produkt glikolize je piruvat. Piruvat se pretvara u acetil-CoA koji je gorivo za Krebsov ciklus, a time i za transportni sustav elektrona koji osigurava glavninu ATP-a za tjelesne procese.

Drugi glavni izvor acetil-CoA potječe od oksidacije masnih kiselina koja se lako javlja u većini tipova stanica (mozak je značajna iznimka). Niska razina glukoze u krvi dovodi do oslobađanja hormona GLUCAGON iz gušterače. Glukagon potiče razgradnju triglicerida (masti) u masne kiseline i oslobađanje masnih kiselina u krv. Te masne kiseline uzimaju mnoga tkiva (mišići, srce, bubrezi, jetra, NE MOZAK) i mogu se dalje razgraditi na brojne molekule acetil-CoA. Kao što je gore spomenuto, acetil-CoA je gorivo za Krebsov ciklus.

Pod laganim gladovanjem (bez hrane dan ili dva), glukoza u krvi neko će vrijeme biti niska, a razgradnja / oksidacija masti će se pojačati. U jetri to dovodi do stvaranja puno, puno acetil-CoA, zapravo više od onoga što jetra zapravo zahtjeva za vlastite energetske potrebe. Ovaj višak acetil-CoA pretvara se u ACETOACETATE. Tada se prilična količina acetoacetata pretvori u b-HIDROXYBUTYRATE. Mala količina acetoacetata pretvara se u ACETONE. Acetoacetat, b-hidroksibutirat i aceton zajednički se nazivaju KETONSKA TIJELA ili jednostavno KETONI (usprkos činjenici da b-hidroksibutirat kemijski nije keton). Te male molekule otpuštaju se u krv i uzimaju ih većina drugih stanica (uključujući mozak), pretvaraju se natrag u acetil-CoA i tako koriste kao gorivo za Krebsov ciklus.

Iz razgradnje nekih aminokiselina također se može stvoriti određena količina ketonskih tijela.

Odsutnost inzulina (dijabetes tipa I) ili oslabljeni odgovor na inzulin (dijabetes tip II) dovodi do neupravljenog djelovanja glukagona, pa je ketoacidoza često stanje nekontroliranog dijabetesa.

Postoji nekoliko problema s upotrebom ketona:

a) acetoacetat i b-hidroksibutirat su slabe kiseline, pa će dovesti do vrste acidoze u krvi (potencijalna opasnost po zdravlje),

b) aceton se slabo metabolizira i kao vrlo hlapiv spoj izlazi iz krvi u alveolarni prostor u plućima te se izdiše i tako gubi, i

c) ketonska tijela očito mogu ublažiti, ali ne i u potpunosti nadomjestiti potrebu mozga za glukozom. S druge strane, korištenjem ketona u drugim tkivima, opskrba tijela glukozom pošteđena je za mozak, a također i crvene krvne stanice (koje imaju apsolutni zahtjev za glukozom - nemaju Krebsov ciklus ili sustav prijenosa elektrona jer im nedostaju mitohondriji , pa se mora oslanjati isključivo na glikolizu).

U ovoj je priči puno više, ali ovo već vjerojatno više nego odgovara na vaše pitanje.

Posljednje ažuriranje 03/01/2021

Komentiraj