Mogu li istodobno uzimati vitamin C, kolagen i kalcijev karbonat i koje bi mogle biti nuspojave od istodobnog uzimanja?

Mogu li istodobno uzimati vitamin C, kolagen i kalcijev karbonat i koje bi mogle biti nuspojave od istodobnog uzimanja?

Ako su se ti dodaci propisali sami, nemojte ih uzimati prije nego što razgovarate o svojim potrebama sa liječnikom.

Ako vam ih je netko propisao, trebao bi moći dati upute kako ih trebate uzimati.

Bez značenja da su kritične, dvije od tri tvari koje ste naveli nisu sjajan izbor za dodavanje.

Kalcijev karbonat je ključni sastojak Tumsa. Djeluje kao antacid, jer nije visoko apsorbirani oblik kalcija; karbonatni dio soli neutralizira kiselinu u želucu - minerali se ne mogu apsorbirati bez želučane kiseline. Kalcijev citrat i kalcijev bisglicinat su bolje mogućnosti. Uzimanje vitamina C s kalcijevim karbonatom može poboljšati apsorpciju, ali teško je znati za koliko bi to ovisilo o relativnim dozama svake tvari.

Kolagen je velika molekula koja se mora probaviti u aminokiseline i peptide da bi se apsorbirala. Ni na koji način ne možemo znati hoće li vaše tijelo probavne produkte ponovno sastaviti u kolagen, niti na bilo koji način znati hoće li kolagen koji vaše tijelo ide ići tamo gdje vi želite (poput vaše kože ili vaše kože). zglobovi).

Kao i kod mnogih prehrambenih trendova, kolagen je u medijima vjerojatno pretjerano oglašen. Unatoč nekim obećavajućim rezultatima u malim istraživanjima, ostaje neizvjesno jesu li pronađene koristi bile posebno od dodatka kolagena ili bi adekvatan unos proteina postigao slične rezultate. Uz to, važno je ponoviti da ne možemo odlučiti za što će se peptidi kolagena koristiti u tijelu. Iako dodatak prehrani možda nije štetan, dovoljan unos proteina (iz biljnih i / ili životinjskih izvora) trebao bi osigurati dovoljno aminokiselina za sintezu dovoljne količine kolagena bez potrebe za dodatkom.[1]

Uzimati ove stvari zajedno ne bi trebalo biti problematično, ali nije jasno što će se time postići.

fusnote

[1] Dodatak kolagena: je li sve to hiper? - Zaklada IFIC

Posljednje ažuriranje 06/12/2020

Komentiraj