Kombucha dodatak — zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Kombucha, koji se ponekad naziva i čaj od gljiva (iako ne sadrži bioaktivne gljive) je fermentirani čaj iz biljke Camellia sinensis. Kombucha je zeleni ili crni čaj koji se fermentira tjedan dana nakon što su mu dodani šećeri, gljivice i bakterije.

Proces fermentacije proizvodi razne kisele spojeve za koje se tvrdi da su korisni za zdravlje kroz detoksikaciju i antioksidaciju. Također se smatra da Kombucha potiče dugovječnost.

Iako je kombucha popularan proizvod, njezini stvarni učinci na zdravlje nedostaju. Kombucha sadrži više antioksidansa od drugih čajeva, ali nema dovoljno dokaza za usporedbu s drugim standardima kao što su katehini zelenog čaja i vitamin c.

Hipotetički, kombucha može pomoći detoksikaciju kroz svoj glavni bioaktivan, koji se zove saharolakton, ali to nije testirano na ljudima.

Nepravilna higijena i predugo razdoblje fermentacije mogu doprinijeti kombuchi’toksičnost, što može dovesti do smrti. Obično je to zato što je pojedinac kuhao svoju kombuchu, ali smrt je također posljedica konzumiranja previše kombuche (više od 14 oz). Većina dokaza koji podupiru potencijalne prednosti kombuche ograničena je na glodavce, dok se većina dokaza koji pokazuju njezine rizike proteže i na ljude. Stoga se ne preporuča piti kombuchu zbog njezinih zdravstvenih prednosti.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj