Koliko uzima piće koje se koristi za gutanje tableta, uzimajući tablete, na ukupni učinak tableta?

Postoji nekoliko (ozbiljnih) razloga zbog kojih ono što pijete svoj lijek utječe na njegovo djelovanje:

1. Puna čaša vode: Uvijek se preporučuje uzimanje sa punom čašom vode od 8 unci. Određeni lijekovi mogu uzrokovati dehidraciju i stoga zahtijevaju da ostanete hidratizirani kako biste izbjegli povećanje lijeka u tijelu. Ostali lijekovi su kiseli i po prirodi mogu iritirati vaš jednjak ako se predugo ostave u kontaktu - stoga se također preporučuje da ne ležite barem 30 minuta. nakon gutanja. Neki lijekovi zahtijevaju puno unos vode kako bi se spriječilo bubreg kamenje

• Litij, Aspirin, Alendronat, Bactrim,

2. Uzimanje s mlijekom / mliječnim proizvodima: Izbjegavajte uzimanje sljedećih lijekova s ​​mlijekom / mliječnim proizvodima zbog vezanja kalcija na lijek i inhibicije njegove apsorpcije u crijevima. To su svi antibiotici:

• Ciprofloksacin, Levofloksacin, Tetraciklin, Doksiciklin, Monociklin
• Levotiroksin
* Odvojite njihovu upotrebu za 4 sata, to uključuje vitamine, minerale i antacide

3. Ne pijte s alkoholom: Može izazvati interakcije s lijekom, uključujući jaku povraćanje mučninom, glavobolju i mamurluk (Metronidazol: antibiotik). U kombinaciji s drugim lijekovima uzrokovat će ozbiljnu sedaciju i respiratornu depresiju. Ovo je koliko je poznatih glumaca / poznatih osoba umrlo.

• Metronidazol
• Benzodiazepini: Alprazolam (Xanax), Diazepam (Valium), Klonazepam (Klonopin), Lorazepam (Ativan)
• Opioidi: Oksikodon, Morfij, Fentanil, Heroin

3. Sok od grejpa i suhe šljive: Poznato je da ova dva soka smanjuju metabolizam određenih lijekova i stoga uzrokuju povećanu razinu u našim tijelima što dovodi do toksičnosti (nuspojave):

• Statini: Atorvastatin (Lipitor), Rosuvastatin (Crestor), Simvastatin (Zocor) itd.
• Diazepam (Valium), Sertraline (Zoloft), Ciklosporin, Takrolimus
• Viagra - DA grejp će uzrokovati povećanu razinu. Neće biti dobro osim ako ne želite bolne erekcije koje traju satima, uz ispiranje, glavobolju i vrtoglavicu!

4. Kofein: Interakcija s ciprofloksacinom (antibiotikom) čini vas osjetljivijima na učinke kofeina (nervoza, nemir, nesanica). Kofein neće ubrzati brzinu metabolizma lijekova i dodaje se samo lijekovima zbog svojih svojstava ublažavanja migrene / glavobolje.

Ovo nije cjelovit popis, a rasprava o utjecaju hrane na djelovanje lijekova druga je tema. Ali, nadam se da ovo daje neki uvid u to kako uzimate lijekove doista utječe na njihov učinak.

Najsigurnije je da je uvijek uzimate s vodom!

Posljednje ažuriranje 08/12/2020

Komentiraj