Koliko kalorija trebam pojesti da bih održao težinu? Imam 13 godina, žensko, 4’11 i 120 kg.

Razbit ću svoj uobičajeni obrazac s tinejdžerima i neću vam reći prvo što trebate zanemariti sve savjete koje dobivate o svojoj težini od stranaca na internetu.

Neću to učiniti jer ste pitali o održavanju kilograma umjesto da gubite. To mi govori da nemate baš toliko pogrešnih predodžbi o težini kao mnogi drugi tinejdžeri. Ne tražite neznance na internetu za pomoć u nečemu što gotovo sigurno ne biste trebali raditi.

Dakle, ono što ću vam reći je da vam treba apsolutni minimum od 1650 kalorija za održavanje vaše težine. Ponavljam: to je apsolutni minimum. Gotovo sigurno trebate puno više od toga.

Taj sam broj dobio od ovaj kalkulator, koristeći najnižu razinu aktivnosti "Sjedenje / ležanje cijeli dan 1.2".

Ali naravno, tinejdžer si. Ne sjedite i ne ležite cijeli dan. Aktivan si. Ne znam koliko ste aktivni i zato vam mogu reći samo najmanji minimum.

Vaše stvarne potrebe vjerojatno prelaze 2,000 kalorija dnevno, ali samo netko tko vas može pregledati, izmjeriti, razgovarati s vama o vašim aktivnostima, pogledati vašu povijest rasta i vašu osobnu i obiteljsku povijest bolesti, procijeniti koliko je daleko vaše tijelo je krenuo na svoj put prema svom punom obliku za odrasle, a uzimajući u obzir sve vaše sveukupne zdravstvene podatke može vam zaista reći što trebate održavati i dalje sazrijevaju. To je pravi ključ koji vam mrežni kalkulatori zapravo nikada ne mogu reći. A ne mogu vam to reći ni stranci na internetu, poput mene.

Stoga, molim vas, zanemarujte savjete koje ovdje dobijete. Idite vidjeti nekoga tko može učiniti sve one stvari koje sam spomenuo. To je vaš liječnik, naravno, ali ako postoji razlog zašto ne možete doći k liječniku, sljedeća najbolja stvar je ući u zdravstveni ured u svojoj školi i razgovarati sa medicinskom sestrom.

Posljednje ažuriranje 14/12/2020

Komentiraj