Koliko je učinkovita ‘neprobojna kava’ kao alat za kontrolu težine?

Neprobojna kava napitak je koji je stekao popularnost kao kava za one koji iz svoje prehrane izbacuju ugljikohidrate i šećer. Sastoji se od skuhane kave, neslanog maslaca hranjenog travom i kokosovog ulja srednje uvijenog triglicerida (MCT).

Stvorio ga je Dave Asprey, osnivač Bulletproofa i autor bestselera New York Timesa Neprobojna dijeta, koji tvrdi da je to način da pojačate energiju i sposobnosti sagorijevanja masnoća pijenjem ujutro umjesto doručka. Kaže da neprobojna kava osigurava potrebno gorivo za mozak i tijelo podižući razinu ketona u krvi zbog čega tijelo učinkovitije sagorijeva masnoće.

Neprobojna kava stekla je popularnost među sljedbenicima ketogeni i paleo dijeta zbog ove teorije sagorijevanja masti, a mnogi rado zamijene doručak za ovaj visokokalorični napitak s visokim udjelom masti kako bi započeli svoj dan zdravog života.

Iako zvuči dobro u teoriji, je li to učinkovit alat za upravljanje težinom?

Iako je dobro uklanjanjem šećera i ugljikohidrata iz kave prelaskom na neprobojnu metodu; sada u svoju čašu joe unosite zasićene masti. Ne znam za vas, ali to uopće ne zvuči apetitno. Kao obični pijevac kave, nisam isprobao neprobojnu metodu koja se temelji samo na toj činjenici, međutim, znam ljude koji to čine.

Kao fitnes entuzijast i bloger Alt Protein - alternativni protein, evo što kažem ljudima kad me pitaju o upotrebi neprobojne kave kao alata za upravljanje težinom:

1) Napravite nepropusni plan sa svojim liječnikom

Mislim da je sjajno kad se ljudi uzbude zbog novih načina za poboljšanje zdravlja. Uvijek kažem svojim sljedbenicima da drže svog liječnika u tijeku sa svim značajnim promjenama u prehrani, poput zamjene obroka šalicom zasićene kave.

Zašto? Jer ako imate visoki kolesterol ili druge zdravstvene probleme, može se pokazati da donosi više štete nego koristi. Umjesto toga, liječnik vam može preporučiti dijetu s malo ugljikohidrata s crnom kavom umjesto mršavljenja. Prije kuhanja prve šalice neprobojne metke, prvo razgovarajte sa svojim liječnikom.

2) Posveti se Ketu

Ako započinjete ketogenu dijetu i niste sigurni što osjećate prema njoj, odlučite odgovara li prehrana vašem načinu života prije dodavanja nepropusne kave u smjesu. Ako ne slijedite keto ili paleo plan prehrane, dodavanje šalice kave s maslacem neće vam pomoći da izgubite kilograme. Pogotovo ako obrok za doručak niste spremni zamijeniti samo tom šalicom; dodatne masnoće i kalorije donijet će više štete nego koristi.

3) Pazite na tanjur

Kada doručak zamijenite neprobojnom kavom, ujutro propuštate hranjive sastojke iz dobro uravnoteženog obroka. Važno je taj gubitak tijekom dana nadoknaditi na keto-friendly način.

Jedna je mogućnost da dopuniti svoju prehranu sa proteinski šejkovi kako biste osigurali da vaše tijelo ima neophodne vitamine, minerale i hranjive sastojke koje su vam svakodnevno potrebne.

Ako ste osoba koja planira slijediti ketogenu ili paleo dijetu, onda bi nepropusna kava mogla biti učinkovit alat za upravljanje mršavljenjem za vas. Za one koji ne žele svoj doručak zamijeniti šalicom joea, postoje i drugi načini za mršavljenje bez dodavanja maslaca i kokosovog ulja u kavu. Za sve je uvijek pametno prvo razgovarati sa svojim liječnikom prije bilo kakvih promjena u prehrani.

Želim vam dobro zdravlje!

Owen Alexander

Posljednje ažuriranje 04/01/2021

Komentiraj