Koliko chapatisa trebam pojesti na dan da bih smršavio?

Roti / Chapati je okrugli somun, porijeklom iz većine indijskog podkontinenta. Napravljen je od integralnog integralnog brašna poznatog kao Atta. Atta i voda kombiniraju se kako bi se dobilo tijesto od kojeg se prave rotisi. Postoje brojne varijante rotisa. Rotis se u indijskom domaćinstvu obično poslužuje s povrćem ili paneer (svježim sirom) curryem. Rotisi su glavni izvor ugljikohidrata (ugljikohidrata) u našoj prehrani. 50 - 60% ugljikohidrata u našoj prehrani dolazi od rotisa. Ugljikohidrati dvije vrste, jednostavni ugljikohidrati koji se smatraju nezdravima i uzrokuju debljanje i složeni ugljikohidrati koji su zdravi.

Hrana s niskim glikemijskim indeksom dobra za mršavljenje

Na glikemijskom indeksu, brojanje do 55 dobro je za zdravlje. Od 50 - 70 smatra se ok, a sve nakon 70 je nezdravo. Prelomljena pšenična dalija iznosi oko 45, dok rafinirano brašno maida iznosi oko 75. Roti od cjelovite pšenice iznosi oko 59, što je zdravo. Vrlo je važno što jedete s rotisom. Jedan roti promjera oko 5 do 9 centimetara nosi oko 100 kalorija. Rotis je dio dobrih ugljikohidrata koji se teže probavljaju, sagorijevaju kalorije dok se probavljaju, dulje se osjećate sitijima i ne povisuje razinu šećera u krvi.

Nutritivna vrijednost rotija

Jedan roti ima sljedeće: -

  1. 100 kalorija
  2. 22 grama ugljikohidrata
  3. 2,3 grama Vlakna
  4. 3 grama bjelančevina
  5. 0,4 grama masti

Osim toga, rotis također sadrži vitamine B skupine, kalcij, fosfor, željezo i kalij

Dnevna potreba za kalorijama u odnosu na kalorije u rotiju

Prosječna žena treba jesti oko 2000 kalorija dnevno kako bi održala i 1500 kalorija da bi izgubila kilogram kilograma tjedno. Prosječnom čovjeku treba 2500 kalorija za održavanje i 2000 kalorija da izgubi kilogram kilograma tjedno. Smanjivanje rafiniranih ugljikohidrata i šećera vrlo je učinkovit način mršavljenja. Prehrambene smjernice preporučuju da ugljikohidrati osiguravaju 45 do 65% dnevnog unosa kalorija. Dakle, ako jedete dijetu od 2000 kalorija, trebali biste ciljati na oko 250 - 350 grama ugljikohidrata dnevno. Prosječna osoba dnevno pojede oko 6 rotisa, što znači da otprilike 550 kalorija dnevno dolazi od rotisa. Ravnotežni ugljikohidrati koje tijelo treba dobivaju iz dal, povrća i drugih zalogaja.

Nekoliko korisnih savjeta

  1. Ne uključuju rotis u sve obroke. Jedući pšenicu tijekom dana može se osjećati umorno. Pokušajte u prehranu uključiti i druge zdrave žitarice. Noću je dobro imati dva rotića sa zdjelom riže, zdjelom suhog povrća i zdjelom skute. Također možete imati missi roti ili dal roti noću jer imaju više proteina u odnosu na normalne roti.
  2. Pripremite Multigrain roti da sadrži više hranjivih sastojaka. Uvijek miješajte brašno dok pripremate tijesto. Međutim, nemojte miješati više od 3-4 brašna odjednom, jer miješanje više od toga može otežati probavu u trbuhu.
  3. Usredotočite se na pripremu za poboljšanje probavljivosti. Pazite da tijesto lijepo umijesite i pustite da odstoji 10 - 15 minuta. Koliko god je moguće, pokušajte svaki put pripremiti svježe tijesto. Ne preporučuje se čuvanje tijesta preko noći ili duže od 5 - 6 sati.
  4. Dodajte bilje / začine / ostale sastojke. Dodajte bilje, začine i sastojke poput ajvaine, jeera u prahu i druge slične sastojke kako biste povećali probavljivost rotisa.
  5. Koliko rotisa u obroku. Tvoj tanjur trebao bi biti mješavina vlakana koja dolaze iz sezonskog povrća, salate, povrća na pari, sabzija na žaru, vidljive masnoće, proteina iz leće, mahunarki, graha, jaja, nemasnog mesa, ribe itd., Probiotika i složenih ugljikohidrata koji potječe od rotija, riže, dalije, upme itd. Idealno bi bilo da više od dvije rotiše budu dio bilo kojeg obroka.

Posljednje ažuriranje 02/01/2021

Komentiraj