Koji su učinci gutanja pasiflore?

Pasiflora je prilično dobro proučena po svojim učincima. Ali ima ih mnogo.

Ovaj je odgovor ekstrapoliran iz monografije gospodinova krunica na eksperimentu Sunčeva svjetlost. Sve reference možete pronaći tamo.

Najuočljiviji učinci pasiflore (lišće i stabljike) uključuju kemikalije poznate kao harmani alkaloidi (antidepresiv, MAO inhibitor), krizin (flavon za koji se pokazalo da je anksiolitik) i GABA.

 1. Blagi sedativ
  1. Sedativna djelovanja pasiflore oslanjaju se na inhibicijske učinke GABA, kao i antispazmodične aktivnosti krizina i harmanskih alkaloida. Za ove alkaloide također je predloženo da, iako još nisu dokazani, nude blage psihoaktivne učinke i mogu biti dio mehanizma koji stoji iza anksiolitičkog i sedativnog djelovanja biljke.
  2. Umjesto da je izravno hipnotičan, pasiflora nudi potporu parasimpatičkom živčanom sustavu, promičući njegovu dominaciju nad simpatičkim živčanim sustavom, bez izravne inhibicije bilo kakve neuronske aktivnosti.
 2. Antidepresivni
  1. Pokazano je i da krizin sadržan u pasiflori nudi antidepresivno djelovanje slično farmaceutskom lijeku fluoksetinu (Prozac), koji je inhibitor ponovnog unosa serotonina.
 3. Mišićni relaksant
  1. Pasiflora je dobro poznato sredstvo za opuštanje mišića, čije se aktivnosti oslanjaju na harmane alkaloidne aktivnosti. Pokazalo se da ovi alkaloidi inhibiraju kontrakciju mišića modulacijom kalcijevih kanala.
 4. Snižava krvni tlak
  1. Vjerojatno zbog povezanih anksiolitičkih i antidepresivnih aktivnosti, pasiflora je pokazala da smanjuje krvni tlak u istraživanjima na životinjama i ljudima. Učinci su vjerojatno rezultat interakcije harmanih alkaloida s kalcijevim kanalima glatkih mišića koji oblažu krvožilni sustav.
 5. Protuupalno
  1. protuupalni učinci pasiflore uglavnom su rezultat snažnog izvora antioksidansa flavanoida prisutnih u lišću i stabljikama. Studije na miševima potvrdile su protuupalni učinak ekstrakata pasiflore kroz antioksidativni mehanizam.

Posljednje ažuriranje 09/01/2021

Komentiraj