Koji su to problemi s neuroznanosti da biste postali pametniji i genijalniji?

Slušajte klasičnu glazbu.

Svi smo čuli ideju da će vam slušanje klasične glazbe dok učite pomoći pri polaganju testa ili da će ih sviranje klasične glazbe za bebe u maternici učiniti pametnijima; ali je li istina? Prema istraživanju objavljenom u znanstvenom časopisu Učenje i individualne razlike, jest - barem u svrhu studiranja.

Sveučilišni istraživači iz Francuske otkrili su da su studenti koji su slušali jednosatno predavanje na kojem se u pozadini svirala klasična glazba postigli znatno veće ocjene na kvizu s više izbora o predavanju u usporedbi sa studentima koji predavanje nisu slušali s glazbom. Istraživači su pretpostavili da je glazba dovela učenike do pojačanog emocionalnog stanja što ih je učinilo prijemljivijima za informacije.

Iako vas slušanje klasične glazbe možda neće pretvoriti u trenutnog genija, to će vam pomoći da bolje razumijete i zadržite informacije koje ste naučili. Dakle, sljedeći put kada želite naučiti novu temu ili vještinu, otvorite Spotify, pronađite neke popise za reprodukciju klasične glazbe i počnite slušati.

Ukrasite svoj radni prostor osobnim predmetima.

Imati privatni prostor za rad važno je za vas koncentracija i produktivnost. No, nemaju svi dovoljno sreće da imaju vlastiti ured s četiri zida i vratima, pogotovo sada kada su koncepti ureda otvorenog prostora toliko popularni. Dakle, ako ste netko tko radi u kabini u užurbanom uredskom prostoru s puno ometanja, kako možete poboljšati svoj mozak i povećati produktivnost? Vjerovali ili ne, jedan je odgovor ukrašavanjem radnog prostora osobnim predmetima.

Prema Udruga za psihološku znanost, podaci su otkrili da su zaposlenici koji rade u generičkim i neukrašenim prostorima s niskim stupnjem privatnosti prijavili najvišu razinu emocionalne iscrpljenosti. Istraživači su pretpostavili da se zaposlenici kad personaliziraju svoj radni prostor svjesno ili podsvjesno tješe od predmeta kojima se okružuju na poslu.

To zauzvrat pomaže zaposlenicima da održe emocionalnu energiju suočeni s radnim stresovima i distrakcijama. Dakle, objesite nekoliko obiteljskih fotografija i objavite neke od svojih omiljenih citata; uređenje vašeg prostora predmetima koje volite pomoći će vam da učinkovitije radite.

Jedite omega-3 masne kiseline.

Jačanje vaše moždane snage može biti jednako jednostavno kao i promjena onoga što jedete. Dodavanje više hrane s visokim udjelom omega-3 masnih kiselina vašoj prehrani jednostavan je i ukusan hak koji će vas učiniti pametnijima. Hrana bogata ovim masnim kiselinama uključuje ribu poput skuše i lososa, ostrige, kavijar i orahe.

Prema dr. Scottu McGinnisu, docentu iz neurologije na Harvard Medical School, omega-3 masne kiseline obavljaju brojne poslove za naš mozak, uključujući izgradnju staničnih membrana po tijelu i mozgu, kao i protuupalni i antioksidativni učinak koji može promovirati zdravije moždane stanice i manje pogoršanje mozga. Dakle, ako želite pametniji mozak u dubokoj starosti, dodavanje ribe u prehranu možda je jedan od načina da se tamo dođe.

Stvorite "palaču sjećanja".

Budi poput BBC-jevih Sherlock i stvorite svoju vlastitu "palaču sjećanja" (naizmjence, "palača uma") kako biste poboljšali svoje pamćenje. Stvaranje memorijske palače jednostavna je tehnika koja datira iz starog Rima i Grčke. Tehnika palače sjećanja, također poznata kao metoda lokusa, je metoda poboljšanja memorije koja, prema Wikipedija, "koristi vizualizacije, uz upotrebu prostorne memorije, poznate informacije o nečijem okruženju, za brzo i učinkovito prisjećanje informacija."

To djeluje ovako: Stvorite izgled zgrade ili grada u mislima. Odaberite mjesto koje vam je vrlo poznato, na primjer šoping centar koji često posjećujete ili vaš dom iz djetinjstva. Vizualizirajte rutu do svoje memorijske palače, pa umjesto da samo vizualizirate kuću, zamislite kako biste kroz nju prolazili.

Zatim odredite određena mjesta za pohranu podataka. Pohranit ćete svaki podatak koji želite zapamtiti na određenom mjestu, poput ormarića s lijekovima u kupaonici na katu, iza okvira za slike iznad kreveta i tako dalje. Nakon vježbanja, ideja je da ćete moći prošetati svojom memorijskom palačom kad god želite i lako pokupiti podatke odakle god ste ih sakrili.

Posljednje ažuriranje 28/12/2020

Komentiraj