Koji su štetni učinci jedenja malih količina sapuna?

Sapun se proizvodi "saponifikacijom" biljnih masti - trigliceridnih estera palmitinske kiseline, stearinske kiseline itd. Jednostavno rečeno, dobiva se kemijskom reakcijom biljnog ulja (npr. Kokosovo ulje) s natrijevim hidroksidom (lužinom). Rezultirajuća kemikalija koju nazivamo sapun mješavina je natrijevog stearata, natrijevog palmitita itd.

Sad, kad jedete sapun, meni je to odvratnog okusa. Ovo je ljudska reakcija na bilo što što je nejestivo - tj. Vaši okusni pupoljci prepoznaju da određena tvar stvarno ne pruža prehranu tijelu i da bi mu mogla naštetiti. Uobičajeni odgovor je povući i zatim ispljunuti.

Ako ste s vremenom razvili ukus za sapun, tada ćete sapun moći provući kroz jezik i usta, niz grlo. Enzimi u slini su obično alkalni, pa će natrijev stearat (na primjer) ostati nepromijenjen dok odlazi niz grlo i jednjak u vaš želudac. Međutim, sadržaj želuca je obično kiseo zbog prisutnosti HCl u želučanim sokovima. To će reagirati s natrijevim stearatom i stvoriti stearinsku kiselinu i natrijev klorid (zajedničku sol). Obična sol nije štetna za ljude u želucu. Stearinska kiselina obično djeluje laksativno, pa ćete završiti s stolicom ili proljevom ako ste pojeli dobar dio sapuna.

Stearinska kiselina je karboksilna kiselina koja prirodno dolazi i naš je probavni sustav sposoban probaviti i apsorbirati hranjive sastojke generirane razgradnjom stearinske kiseline. Dakle, ništa vam se loše ne događa ako konzumirate sapun, osim moguće stolice ili proljeva.

Oh !, i vi ćete i vi neko vrijeme prdnuti po mjehurićima ... samo nemojte to raditi oko male djece ...

Posljednje ažuriranje 06/12/2020

Komentiraj