Koji su problemi uzrokovani nedostatkom hormona testosterona i u muškom i u ženskom ljudskom tijelu?

If manjak testosterona javlja se tijekom fetalnog razvoja, tada se muške osobine možda neće potpuno razviti. Ako manjak testosterona dogodi se tijekom puberteta, rast dječaka se može usporiti i neće se vidjeti ubrzanje rasta. Dijete je možda imalo smanjeni razvoj stidne dlake, rast penisa i testisa i produbljivanje glasa. Otprilike u doba puberteta, dječaci s premalo testosterona također mogu imati snagu i izdržljivost manju od normalne, a ruke i noge mogu im rasti nesrazmjerno s ostatkom tijela.

U odraslih muškaraca nizak testosteron može dovesti do smanjenja mišićne mase, gubitka tjelesne dlake i naboranog izgleda poput pergamenta. Razine testosterona u muškaraca prirodno opadaju kako stare. U medijima se to ponekad naziva muškom menopauzom (andropauza).

Niska razina testosterona može uzrokovati poremećaje raspoloženja, povećanu tjelesnu masnoću, gubitak mišićnog tonusa, neadekvatnu erekciju i loša seksualna izvedba, osteoporoza, poteškoće s koncentracijom, gubitak pamćenja i poteškoće sa spavanjem. Trenutna istraživanja sugeriraju da se ovaj učinak javlja samo u manjini (oko 2%) starijih muškaraca. Međutim, trenutno je u tijeku puno istraživanja kako bi se saznalo više o učincima testosterona na starije muškarce, kao i bi li upotreba zamjenske terapije testosteronom imala koristi.

Nathan Matthews
Članak Writer
UltraCore Power i Mason Carlos

Posljednje ažuriranje 15/12/2020

Komentiraj