Koji su neki od uzroka lažno pozitivnih testova na sadržaj alkohola u krvi (BAC) – i testovi daha i krvi?

Test daha oslanja se na volumen pluća kao varijablu i na taj način pretpostavlja da osoba ima vršni protok unutar normalnog predviđenog raspona. Plućna bolest će iskriviti rezultat, čineći ga većim. U kliničkom se smislu ne oslanjamo na dah, jer nije dovoljno konzistentan. Stoga je moj stav bolničara da test na dah uvijek treba potkrijepiti nekom drugom metodom. To bi također moglo imati razlike u tome koje kemijske pare mogu biti prisutne u okolnom zraku. Različite kemikalije s određenim zajedničkim svojstvima mogu dati isti rezultat, ako princip ispitivanja identificira tvar na temelju jednog od njezinih posebnih kemijskih svojstava. Stoga je važan i princip ispitivanja (tj. Kemijska osnova kako test identificira alkohol za razliku od svega ostalog). Studije za ove vrste ispitivanja provode se u kontroliranim okruženjima, pa stoga takve studije možda neće ukazati na to kako bi se test mogao izvesti u nepovoljnim uvjetima, a time i utvrditi koja su ograničenja.

Analize urina također su izuzetno osjetljive. Ako laboratorijski tehničar ne postupi točno s kemijskim reagensima i slijedi postupak ispitivanja do točno određenog dijela, rezultati bi mogli biti iskrivljeni u bilo kojem smjeru. Laboratoriji s kompletnom uslugom regulirani su tako da njihovi tehničari obrađuju svaki uzorak na isti način za dano ispitivanje, a imaju i faktor korekcije s obzirom na kalibraciju njihove opreme. CLIA-ovi testovi (AKA "trenutni" testovi koji se ne šalju u laboratorij s punom uslugom) oslanjaju se na slijeđenje uputa TOČNO iz istih razloga. Na primjer, kada upute kažu 30 sekundi, 31 sekunda MOŽE prikazati lažni rezultat. Također, trenutnim testovima nedostaje loša kontrola. Namjera je kontrole pružiti proizvoljan rezultat za usporedbu rezultata ispitivanja sa standardom kako bi se pokazalo da su kemijski procesi ispravno funkcionirali i da je osoba koja provodi test slijedila ispravan postupak. Ako kontrola ne spada u opseg naveden od proizvođača - test je također pretpostavljen ništavnim.

Analize krvi su najpouzdanije, jer se UVIJEK šalju u laboratorij s punom uslugom. Njihov glavni potez za testiranje na alkohol je taj što osoba koja uzima uzorak NE MOŽE upotrijebiti alkoholnu krpu ni na mjestu uboda ILI na cijevi za prikupljanje. Umjesto toga, za dezinfekciju prilikom sakupljanja koristimo kloraprep ili povidon idodin. To je zato što je alkohol široka baza kemijskih spojeva. Ovdje testiramo etanol, a ne izopropilni alkohol ili drugi alkohol. Stoga, ako test nije specifičan za etanol (za koji ne postoji određeni test), tada će prisutnost drugih alkohola poništiti rezultat. Druga varijabla koju bi eventualno trebalo uzeti u obzir je GFR pacijenta u to vrijeme (tj. Mjera koliko dobro bubrezi izbacuju vodu). U dehidrirane osobe BAC će biti povišen do stupnja zbog dehidracije. (jer se ukupni volumen krvi smanjuje - čime se povećava relativna koncentracija svega ostalog u njemu.) Stoga, čak i krvni test treba biti korigiran za taj faktor, točnije. Obično deyharation nema velike razlike, ali tamo gdje je slučaj jedva uspostavljen, postaje važan - jer pravilna korekcija za nekoliko točaka čini razliku u smislu pravne definicije.

Također, u skladu sa zakonom, ako se uzorak prevozi u laboratorij, također morate imati lanac skrbništva. Lanac skrbništva dokumentira svaku osobu koja je rukovala uzorkom iz zbirke kako bi se spriječilo da neka nepoznata osoba odraslu osobu uzme uzorak. Neki od novijih uređaja za prikupljanje krvi očituju se kao neovlašteni. Jednom kada se gumeni čep izvadi iz cijevi, više neće stati - a neke od epruveta proizvođač je sada utisnuo u serijske brojeve, a cijevi su uvijek morale biti označen crtičnim kodom koji identificira pacijenta od kojeg je potekao, prije nego što će ga laboratorij prihvatiti kao valjani uzorak.

Posljednje ažuriranje 29/12/2020

Komentiraj