Koji su negativni nuspojave slijeđenja ketogene dijete?

Kad netko počne uzimati keto dijetu, tijelo mijenja izvor goriva od glukoze u ugljikohidratima do korištenja vlastitih zaliha masti. Možete iskusiti neke negativne nuspojave:

1) Gubitak soli: Postoje neke promjene u ravnoteži tekućina koje se obično mogu dogoditi u prvih nekoliko tjedana ketogene prehrane.
To se događa dok tijelo troši svoj uskladišteni šećer (glikogen) koji ispušta vodu u krv koja iz tijela izlazi urinom. Kako tekućina izlazi iz tijela, soli u tijelu također se mogu iscrpljivati.
Kao rezultat, mogli biste osjetiti gubitak tekućine i soli dok se krećete i održavate ketozu.
Obavezno se hidrirajte tijekom dana. Voda je najbolje piće za hidrataciju, ali čaj i kava su također u redu ako nisu jako mliječni.

Osigurajte da imate dovoljno soli jer to može spriječiti nuspojave poput glavobolje i umora. Slobodno možete dodati morsku sol u hranu, a soli možete uzimati i pijenjem juha od povrća ili kostiju i bujona.

Kalij i magnezij su druge važne soli. Sve dok jedete zdravu, prirodnu hranu (poput orašastih plodova, mesa, ribe, mliječnih proizvoda i niza povrća), ne biste trebali imati problema s unosom dovoljno magnezija i kalija.

2) Keto-gripa: Prvih nekoliko tjedana prelaska na ketogenu prehranu može biti izazov za neke ljude. Dok se drugi tome lakše prilagođavaju.

Vaše se tijelo može naviknuti oslanjati se uglavnom na glukozu za energiju, pa će zato morati prijeći na upotrebu ketona za gorivo. Ovaj proces prilagodbe poznat je pod nazivom keto-adaptacija.

Keto-adaptacija može rezultirati početnom 'moždanom maglom', ali to će nestati kad se tijelo u potpunosti prilagodi i neki se ljudi u ovom trenutku osjećaju oštrije.

Procjenjuje se da keto-adaptacija u prosjeku traje oko četiri tjedna, ali same nuspojave često prije nestanu.

Tijekom tog vremena, a posebno krajem prvog tjedna, vjerojatno ćete osjetiti neke simptome koji su slični gripi, poput:
* Moždana magla / sporo razmišljanje
* Vrtoglavica
*Umor
* Ubrzani puls u ležećem položaju
*Nesanica
* Žudnje

Možda ćete otkriti da dopuštajući vašem tijelu da postane ketoza pomaže smanjiti učinak nuspojava. To se može postići postupnim smanjivanjem unosa ugljikohidrata tijekom nekoliko tjedana.

Naš program s niskim udjelom ugljikohidrata izvrstan je način da to učinite jer će vam pomoći da smanjite unos ugljikohidrata postupno, a ne iznenada.

Bez obzira prelazite li izravno na ketogenu prehranu ili idete postupno, sjetite se prve točke o unosu tekućine i soli jer će vam to pomoći da se osjećate loše.

3) Promjene u crijevnim navikama: Prelazak na ketogenu prehranu može dovesti do promjena u crijevnim navikama kao što je zatvor.
To je često slučaj s bilo kojom većom promjenom prehrane jer će se vlastite crijevne bakterije morati prilagoditi rukovanju različitim namirnicama u različitim količinama.
Navike crijeva obično bi se trebale poboljšati u roku od nekoliko tjedana. Ako to ne učine, moglo bi biti da ne unosite dovoljno vlakana.

Pijte puno vode i razmislite o povećanju potrošnje neškrobnog, vlaknastog povrća, mahunarki, orašastih plodova i sjemenki, jer su to sve dobri izvori vlakana s malo ugljikohidrata.

4) Grčevi u nogama: Razvoj grčeva u mišićima moguća je nuspojava ketogene prehrane. Ti su grčevi obično benigne prirode, ali mogu biti dosadni.
Jedan od uzroka grčeva u nogama na ketogenoj prehrani je stanje zvano hiponatremija, koje se javlja kada je razina natrija (soli) u krvi preniska.

To se može ublažiti preporukom koju smo gore dali o održavanju hidratacije i dovoljnoj količini soli.

5) Loš zadah: Loš zadah, koji se ponekad naziva i keto-dah, ponekad se može pojaviti kad uđete u stanje ketoze sagorijevanja masti.
Ketoni se mogu oslobađati u dahu, kao i u mokraći i znoju. Aceton je oblik ketona koji kada se otpusti dahom može dovesti do metalnog okusa u ustima ili do neugodnog mirisa daha.

To je obično privremeno i vjerojatno će nestati nakon nekoliko tjedana, a da ponovnim uvođenjem ugljikohidrata ne mora izaći iz ketoze.
Ako je loš zadah problem, metvica bez šećera ili osvježivač daha može vam pomoći prikriti miris.

Drugo rješenje je razmotriti izuzetno rigoroznu oralnu higijenu četkanjem zuba i češćim ispiranjem usta tijekom dana.

6) Gubitak energije: Jedna od najvećih zabluda u vezi s ketogenom prehranom jest da nedostatak glukoze iscrpljuje tijelo energije.

Održavanje stabilne razine energije zapravo je veći izazov za standardnu ​​prehranu jer varira ovisno o fluktuacijama šećera u krvi, što ovisi o odgovoru inzulina na unos ugljikohidrata.
Jesti manju količinu ugljikohidrata na ketogenoj dijeti ne sprječava američki tobogan razinama šećera.

Jednom kad je u ketozi, tijelo može crpiti energiju iz vlastitih zaliha masti, a jetra je u stanju stvoriti onoliko glukoze koliko je tijelu potrebno - i to ne previše. Kao rezultat, tijelom uklanjanjem ugljikohidrata lakše regulira razinu šećera i energiju.

Iako ćete u početku primijetiti pad energije u fazi prilagodbe, to bi trebalo proći za nekoliko tjedana.

Posljednje ažuriranje 27/12/2020

Komentiraj