Koji je zdrav gubitak kilograma kod gubitka kilograma i gubitka mišića?

Zdravi omjer je, naravno, 100: 0.

Gledajte, imamo veliku zabludu da metabolizam nije ništa drugo do sagorijevanje kalorija, a da je gubitak kilograma stvar sagorijevanja kalorija, koje mogu doći iz tjelesne masti, mišića ili čak koštane mase. Iako je moguće da vaše tijelo katabolizira mišiće u ekstremnim okolnostima, to nije normalna pojava, čak ni kod gubitka kilograma.

Vaš metabolizam ne "sagorijeva kalorije". Metabolizam se sastoji od dva prekomjerna procesa; katabolizam, koji vašu hranu razdvaja na najmanje korisne dijelove, i anabolizam, koji te dijelove opet spaja u stanične strukture koje vaše tijelo zahtijeva. Tada vaš metabolizam održava te stanice i redovito ih zamjenjuje.

Lako možete vidjeti da, kako bi hranjive tvari iz hrane bile dostupne za taj stalni proces izgradnje, vaša hrana ne sagorijeva u kratkom roku za energiju, zar ne? Upravljanje energijom samo je mali dio onoga što metabolizam čini i koristi samo mali dio vaše hrane, od čega se većina hrane pretvara u sirovine za ovaj stalni interni građevinski projekt.

Sada je ovdje mala tajna o vašem metabolizmu koja sve stavlja u perspektivu. Zapravo, dvije tajne.

  1. Ako vaš metabolizam ima sve što mu je potrebno za izvršavanje zadivljujućeg i lijepog posla izgradnje, obnove i održavanja, tada višak nepotrebnog materijala čudesno baca kao otpad. Super, zar ne?
  2. Ako vaš metabolizam NIJE osigurao hranjive sastojke koji su mu potrebni za izvršavanje brojnih i raznolikih zadataka (93 su neophodna hranjiva koja moraju dolaziti iz hrane), tada će gomilati sve što dobije dok ne pronađe ono što mu treba. Ergo, tjelesna masnoća.

Dakle, višak tjelesne masnoće uzrokovan je prvenstveno ili izravnom pothranjenošću, ili užasnom neravnotežom vrsta hrane i hranjivih sastojaka.

Što sve ovo znači? Pa, mišići nisu ni višak ni nepotreban. Tjelesna masnoća je potpuno nepotrebna. Dakle, nakon što svom tijelu osigurate nutritivnu ravnotežu, što će ono baciti? Masti u tijelu, naravno.

Vaš je metabolizam lijepo dizajniran da vas održava u optimalnom zdravlju i kondiciji, sve dok odrađujete svoj dio i osiguravate ono što mu treba. Neće katabolizirati mišiće bez dobrog razloga.

Međutim, ovdje postoje dva upozorenja.

Prvo, ako forsirate gubitak kilograma nekom neprirodnom, ekstremnom metodom ili metodom koja se usredotočuje samo na makrohranjive tvari na štetu obilja esencijalnih mikrohranjivih tvari (koje sve trebaju potjecati od hrane, a ne od tableta, praha ili shakeova) , vaš metabolizam može odraditi samo upola ** d posao građenja i održavanja mišićnog tkiva. Dat će sve od sebe, ali možete biti izgrađeni samo u istoj kvaliteti kao i hrana koju jedete. Ako metabolizmu ne date ono što mu treba, nećete biti izgrađeni prema najvišim standardima. U takvim neprirodnim okruženjima za mršavljenje može se izgubiti mišićno tkivo. Što je "neprirodna" metoda? Pa, kad vam netko predloži da "ubacite svoje tijelo" [ovdje umetnite abnormalno stanje], to je prilično dobar trag da je program neprirodan.

Druga je zamjerka sljedeća: ako imate prekomjernu težinu, vjerojatno imate masno tkivo (tjelesnu masnoću) isprepleteno s mišićnim tkivom. Jeste li ikad pojeli lijep, sočan, dobro mramoriran odrezak? To je mramorno ispremiješano s mišićima. Goveda se tove upravo u tu svrhu. Međutim, ista se stvar događa i ljudima; masnoća se miješa s mišićima. Stoga, kada izgubite masno tkivo iz mišića, vaši mišići mogu pojaviti se manji, a možda čak i obješen. Ali niste izgubili mišiće, već samo masnoću unutar mišića. Vježbe za toniranje i srednje težine to će za trenutak popraviti.

Ima li vam sve ovo smisla? Jedi ispravno; uključuju hranu koja u pravilnoj ravnoteži pruža čitav raspon od 93 hranjivih sastojaka, eliminira tvornički prerađenu hranu i piće za smeće i dobiva puno vode. Ako to učinite, vaš će metabolizam doslovno baciti višak tjelesne masnoće kao nepotreban i sačuvati vaše mišiće netaknutima. Nije potrebno "izgaranje".

Wellness budi tvoj

Slika Credit: Projekt neuroblastoma

Posljednje ažuriranje 10/01/2021

Komentiraj