Koji je idealan omjer mišića i masti?

Ne znamo.

Eto rekao sam. To je istina.

Vjerojatno zato što ne postoji "ideal", a ono što je idealno za nekoga možda nije idealno za nekoga drugoga.

Svakako varira ovisno o spolu.

Žene imaju neophodne potrebe za tjelesnom masnoćom od oko 10-13%.

Muškarci imaju potrebnu tjelesnu masnoću od oko 2–5%.

Uzmi ili ostavi.

Sve ispod toga što je prilično rizično po zdravlje, moglo bi čak uzrokovati smrt. To je minimalna količina masti s kojom svaki spol može preživjeti, ali to je ne čini idealan.

Gotovo je nemoguće održati tako nisku razinu bez ozbiljnih zdravstvenih posljedica. Sve što treba učiniti je pogledati zdravstvene podatke o anoreksiji, ali i raznolikost zdravstvenih problema uočenih u športu bodybuilding. Sport u kojem oba spola povremeno dijetaju blizu one razine vitkosti.

Vidjet ćete zdravstvene probleme poput amenoreje (gubitak menstruacijskog ciklusa) kod nekih žena s višim postotkom masnih naslaga od toga. Predugo druženje oko 14–15% sigurno može eliminirati i poremetiti ciklus kod većine žena.

Stvarnost je takva da većina ljudi nikada neće moći spustiti onu vitku hranu i oni koji to mogu ili jesu, rade to samo nekoliko tjedana po danu, zaista s raznim tehnikama.

Da ne spominjem, ovom pitanju nedostaju neke ključne razine konteksta.

Idealno za što?

Opće zdravlje?

Kod žena se sve između oko ~ 18 i 32% tjelesne masti smatra prilično normalnim ili prosječnim. Povezan je s cijelim rasponom BMI od 18.5–25.

Preko 32% povezano je s drugim zdravstvenim problemima kod većine žena, pa se pod tim može smatrati 'idealnim' u ovom slučaju.

U muškaraca se sve između oko ~ 10% i 25% smatra normalnim ili prosječnim. Sve iznad 25% kod muškaraca povezano je s drugim zdravstvenim problemima, pa se u ovom slučaju pod tim može smatrati 'idealnim'.

Koristim okvirne brojeve u slučaju da to nije bilo jasno, jer to ovisi o skupovima podataka koje gledate.

Izgledate dobro, ali lako ga održavate?

Žene će općenito biti najsretnije (svi su različiti pa generaliziram) svojim izgledom ako su ispod 25%, a vjerojatno bliže 22% ili tako nešto.

25% je prilično lako održavati uz malo kompromisa.

18–22% je malo teže održati, ali i dalje je prilično održivo za mnoge žene, a da se u vašem životu ne odriču previše, a izgledat će prilično „fit“ ili „atletski“.

Muškarci će općenito biti najsretniji (opet su svi drugačiji) svojim izgledom kad su ispod 15%. To je vrlo održivo s nekoliko kompromisa u načinu života. tj. malo vježbajte, jedite razumno dobro, nemojte previše ludovati.

10–12% za muškarce je malo izazovnije (više vježbanja, pažljivije pazite na ono što jedete), ali nećete se morati u potpunosti odreći svog društvenog života da biste ga održavali. To je više od tog raspona koji je praktičan i donijet će prilično 'fit' ili 'atletski' izgled.

Naravno, što ste stariji, općenito vam je manje stalo i veća je vjerojatnost da ćete se prikloniti višim dijelovima tih zona. Znači, to je malo teže održavati s godinama, nego s mladošću.

Dobro izgledate na sceni?

Žene će morati na dijetu do tog nivoa od 14%. Muškarci u tom rasponu od 6%. Obje je gotovo nemoguće održavati dulje od jednog ili dva dana odjednom.

Ako ste pravi ljepljivac, možda ćete redovito moći lebdjeti samo nekoliko postotaka iznad toga, ali gotovo vam je zajamčeno da ćete imati vrlo malo društvenog života s obzirom na detalje potrebne za vašu prehranu i hranu količinu vremena koje provodite u teretani.

Naravno…

Bilo bi i drugih razmatranja, na primjer kojim sportom se bavite.

"Idealan" omjer tjelesne masnoće u sumo hrvačima izuzetno je visok na temelju zahtjeva sporta. To je izvan tog „idealnog“ zdravstvenog opsega, ali to je kompromis koji čine za ovaj sport.

Uvredljivi i obrambeni igrači u nogometu (gridiron) također bi vjerojatno bili izvan te idealne zone na temelju zahtjeva njihovih sportova.

Četvrtina leđa mogla bi biti prosječnija, dok je trčanje unatrag vjerojatno prilično malo za pomoć u brzini.

Mnogo varijacija u „idealu“ na osnovu sporta ili aktivnosti u kojima želite briljirati.

U najopćenitijem smislu?

Negdje između 10–25% za muškarce i negdje između 18–32% za žene.

Posljednje ažuriranje 01/12/2020

Komentiraj