Koje su razlike između svijetle i tamne pržene kave?

U procesnom smislu to je dužina vremena pečenja. Da bi se postiglo tamnije pečenje, grah se duže peče. Za lakše pečenje grah se ne peče toliko dugo.

Što se tiče okusa, tamnija pečenka ima više okus „pečenja“, pečenje samo po sebi dio je okusa. To je isto kao i kod ostalih prženih stvari, koje smeđe Maillardova reakcija, slično karamelizaciji, ali ne i potpuno isto:

Maillardova reakcija je kemijska reakcija između aminokiseline i reduciranje šećera koji smeđoj hrani daje prepoznatljiv okus. Izrezani odresci, pržene okruglice na tavi, kolačići i druge vrste keksa, kruha, tostiranog sljeza, kao i mnoge druge namirnice podvrgavaju se ovoj reakciji.

Lakše prženi grah (ovisno o stupnju) imat će manje ove prepoznatljive karakteristike.

Lakše pečenje također ima manje prirodnih masnoća i ulja koja se oslobađaju kad se grah ispeče malo tamnije. (tamno prženi grah je sjajan, masnog izgleda)

Zagovornici svjetlo pečenja sugeriraju okus sam grah se bolje čuva, pa kušamo više okusa zelenih zrna kave, umjesto da okusom dominira okus pečenja.

Zagovornici tamnije pržeći se, naizmjence, tvrde da je okus premalo pečenog graha zelenog okusa kiselkastiji, aroma nerazvijena, manje poželjna. I da masnija kvaliteta tamno prženog graha poboljšava i obogaćuje okus. Ne postaje 'jači' od tamnijeg pečenja. Samo malo dublje, možda puno tjelesnije.

Osobno sam više u kampu s tamnijim pečenjem. Smatram da su „lagano pržena“ zrna kave gorka, kisela, nerazvijena, premalo pečenog okusa. (većina kave u Japanu, gdje sam sada, svijetlo je smeđa, ovdje imaju puno drugačiji standard)

Ali također se slažem da se stvarno tamno pečenje (francusko pečenje) prvenstveno odnosi na okus pečenja. Talijansko pečenje, iako ne baš toliko tamno, više karakterizira ovaj ljupki prženi okus.

Mnoge revolucije kave u drugom valu odnosile su se na preusmjeravanje ukusa Amerikanaca s nekvalitetnih nedovoljno prženih, svijetlosmeđih zrna koja su bila komercijalno dostupna. (Američka kava sredinom 20. stoljeća bila je notorno užasna, gorka i često ustajala, često joj je bilo potrebno mlijeko i / ili šećer kako bi postala ukusna) I više prema okusu koji je prije više stoljeća bio pionir u Italiji: potpuno pržena, razvijenija profil okusa . Korištenje kvalitetnijeg graha arabike. I ciljajući na svježinu, što je ključno. Što je duže kava na polici, to joj okus više opada. Svježiji pečenci imaju bolji okus.

Kao rezultat toga, Amerikanci su okus i kava procvjetali.

Odlomak Treći val revolucija kave odnosila se na eksperimentiranje više u spektru, vraćanje kava svjetlije pržene kao reakciju na ono što neki smatraju "pretamnim" okusom. I nabavljati veću raznolikost kave iz regija koje više rastu i više eksperimentirati s različitim vrstama načina kuhanja i ekstrakcije.

Ipak, za većinu potrošača pečenje srednje tamne boje je možda najčešće. Puno gradsko pečenje naziv je pečenja koje nije ni svijetlo ni tamno, već ima za cilj doći točno na slatko mjesto, gdje možete kušati pečenje, ali i dalje osjetiti osobnost graha.

Sad ima više izbora. To je vrlo subjektivno. Neki vole svijetlo pečeno, neki vole tamno pečeno. Zabavno je eksperimentirati i pronaći koje vrste najviše volite.

Posljednje ažuriranje 16/01/2021

Komentiraj