Koje su prednosti muških hormona?

Testosteron je glavni muški hormon.

Kao što je slučaj sa većinom hormona, on ima višestruke učinke u mnogim različitim ciljnim organima i tkivima[1][2] . Ova tablica daje općeniti prikaz najznačajnijih:

Niska razina testosterona može rezultirati padom fizičke energije, izdržljivosti ili mentalne agresivnosti. Također može biti više bolova u kostima i zglobovima nego što je normalno, pad libida i erekcije, debljanje i osteoporoza

Međutim, radije bih izbjegavao izraz "pogodnosti" (ili samo „Pogodnosti“). jer bi mogao stvoriti dojam da "Najviša zamišljena razina testosterona uvijek je poželjna i uvijek donosi dobre stvari". Nije uvijek tako: pretjerana i nekontrolirana terapija testosteronom može imati ozbiljne nuspojave[3] [4] (značajno: srčani napadi, moždani udari i duboka venska tromboza - ugrušci -; vjerojatno i rak prostate). Razine testosterona koje su znatno veće od normalnih mogu također imati duboke učinke na mentalne i fizičke sposobnosti.

Većina stručnjaka reći će vam da se prekoračenjem normalnih raspona ne može postići ništa korisno - i, zapravo, da je to posve opasno.

fusnote

[1] Učinci testosterona[2] Testosteron - Wikipedia[3] Nuspojave testosterona - srčani udar, moždani udar i krvni ugrušci[4] Pojedinosti o nuspojavama testosterona - Drugs.com

Posljednje ažuriranje 03/01/2021

Komentiraj