Koje su dobre metrike performansi na teretani u veslačkom stroju? Koje je dobro vrijeme za završetak redova od 2,000 ili 5,000 metara?

To ovisi o marki veslačkog stroja koji koristite. S obzirom na to da je veslački stroj marke Concept2 najčešći u američkim teretanama, pretpostavit ću da koristite C2.

Svjetski i američki rekordi za različite udaljenosti i vremena dostupni su na Web stranica Concept2. Možete otići tamo i usporediti se s rekorderima u svojoj spolnoj i dobnoj skupini.

Osim jednostavnog praćenja vremena na određenoj udaljenosti, postoji još nekoliko mjernih podataka koje možete pratiti na C2 ergometru, poput snage (u vatima ili kal / sat), ukupne energije (u kalorijama) ili brzine (u minutama / 500 m) cijepa se). Većina veslača brine više njihova brzina, nego koliko energije troše ili koliku snagu proizvode, pa ćete najčešće vidjeti "prave" veslače pomoću podijeljenog zaslona od 500 m. Kako se takvi veslači vrlo dobro prilagođavaju kakve su podjele impresivne, a koje ne. Ako vidim inače snažnog momka na ergu i vidim da su mu podjele iznad 2:00 min / 500 m, tada ili on zapravo nije toliko sposoban, ne zna učinkovito veslati na stroju ili nije pokušava (zagrijavanje, itd.) S druge strane, ako vidim staricu kako vesla na nečemu što je blizu razmaka od 2:00 min / 500 m, bio bih jako impresioniran! Prebacite zaslon na kalorije, pa ne bih imao pojma što je "dobro" ili ne (iako se sjećam da je 200 vata približno 2:00, a 400 vata vrlo dobar isječak).

Što se tiče vaše usporedbe s 90 okretaja u minuti na stacionarnom biciklu: Kadenca na biciklu najbliža kadenci na veslačkom stroju bila bi stopa vašeg hoda, u udarcima u minuti. No prije nego što govorim o brzini moždanog udara, pozabavimo se kadencom na biciklu kao pokazateljem kondicije. Kadenca NIJE dobar pokazatelj kondicije, jer ovisi o otporu. Mogao bih sjesti na sobni bicikl, postaviti otpor na gotovo nulu i vrtjeti se cijeli dan na 100 okretaja u minuti. Stavite otpor na maksimum i ja jedva mogu okrenuti 40 okretaja u minuti nekoliko sekundi. Stoga vam toplo preporučujem da prestanete razmišljati o kadenci kao dobrom pokazatelju svoje kondicije. Umjesto toga, pogledajte neku vrstu metrike energije ili snage, poput vata (snaga koja je energija / vrijeme) ili kalorija (što je energija, dakle kalorije / sat je verzija snage). Potrošnja velike količine energije u određenom vremenu dobra je stvar za praćenje. Kako se vaša kondicija poboljšava, moći ćete trošiti više kalorija u određenom vremenu ili ćete za manje vremena trošiti zadanu količinu kalorija. Većina uređaja za vježbanje (ciklusi, eliptični, veslački, traka za trčanje itd.) Koristit će vlasničku formulu za pretvaranje energije u simuliranu udaljenost, a energije / vremena u brzinu. Dakle, biciklizam određenom brzinom određeno vrijeme bit će bolji pokazatelj kondicije od usredotočenja na ritam pedale. Međutim, ako znate da svaki put možete postaviti otpor potpuno jednakim, održavanje visokog (ili višeg) ritma kako se vaša kondicija poboljšava nije nerazumna stvar za praćenje, ali je gotovo jednako pokazatelj tehnike / vještine kao to je kondicija.

Isto tako, brzina hoda na veslačkom stroju jednako je neprikladna kao pokazatelj sposobnosti; zapravo čak gore od kadence. To je zato što je na veslačkom stroju moguće veslati vrlo velikom brzinom hoda, a pritom raditi vrlo malo posla (potrošnja energije). Stoga nije neuobičajeno vidjeti ljude na veslačkom stroju u teretani koji IZGLEDAJU da se jako trude (vrlo brzo idu naprijed-natrag), ali već pogledom na zaslonu na svom monitoru erga vide da zapravo idu vrlo sporo, ili proizvode vrlo malo snage. Ova loša tehnika veslanja rezultat je vrlo brzog prelaska između udaraca (tijekom faze "oporavka" udara, od cilja natrag do početka udara) kada nema otpora, a zatim ne primjenjivanja velike sile / napora tijekom radnog dijela udarca (naziva se "pogon" koji je od početka udara do cilja). Veslači "Pravi" teže onome što nazivamo "dobrim omjerom". Izraz "omjer" u veslanju odnosi se na vrijeme provedeno u vožnji, podijeljeno s vremenom provedenim na oporavku. Pogon se odvija kada povlačite ručicu od zamašnjaka, a oporavak je kada klizate natrag prema zamašnjaku. Poželjan je omjer 1: 1 ili manje. Vrijeme pogona mora biti manje ili jednako vremenu oporavka.

Ako možete veslati pristojnom tehnikom i omjerom 1: 1 ili manje, tada bi stopa vašeg udara trebala biti negdje od sredine do visokih 20-ih (npr. 23 do 28 ili tako nešto) ako je vaš otpor ispravno postavljen. Ako utvrdite da možete veslati brzinom mnogo većom od 30, rekao bih da je vaš otpor premalen. S tim u vezi, još jedna vrlo česta pogreška na C2 veslačkom stroju je postavljanje vašeg previsokog otpora (npr. Na 7 ili više.) C2 erg je aerobni stroj za vježbanje, nije optimalan za izgradnju mišića. Za većinu ljudi tjelesne građe negdje južno od Arnolda iz 1970-ih prikladan je otpor 7 ili manje na veslačkom stroju. Primjerice, veslači olimpijskih prvaka visine 220 lb 2 m nastoje postaviti otpor C2 na oko 7. Olimpijske žene postavljaju ga oko 4-5. Ja (mužjak, visok 2 m, 220 lb, bivši veslač u formi) postavio sam svoju u raspon 5-6.

Da rezimiramo i ponovimo, praćenje kondicije na bilo kojem uređaju za vježbanje treba provoditi s mjernim podacima potrošene energije tijekom određenog vremenskog razdoblja. Postoje mnoge varijacije za ove vrste mjernih podataka, ali sve se one obično svode na pretvaranje energije koja se prenosi stroju tijekom vremena potrebnog da se ta energija prenese. Za većinu strojeva najjednostavnija inačica ovoga bit će brzina, udaljenost i vrijeme. Za veslačke strojeve Concept2 ima vrlo dobru, dobro uspostavljenu, pouzdanu formulu za pretvaranje mehaničke energije koja se prenosi na zamašnjak u virtualnu udaljenost "veslanu" u čamcu na vodi. Stoga će praćenje vašeg vremena za zadanu udaljenost ili prijeđenu udaljenost za određeno vrijeme biti dobar pokazatelj vaše kondicije. Web stranica Concept2 također ima iznenađujuće točan kalkulator za procjenu VO2max, ako ste zainteresirani za takve stvari.

Posljednje ažuriranje 06/12/2020

Komentiraj