Koje su četiri komponente krvi?

Krv je specijalizirana tjelesna tekućina. Ona ima četiri Glavni komponente : plazma, crvena KRV stanice, bijele KRV stanica i trombocita. Krv ima mnogo različitih funkcija, uključujući: transport kisika i hranjivih tvari do pluća i tkiva.

1. plazma je blijedožuta ljepljiva tekućina. Čini 55% volumena krvi. Sastavni dijelovi plazme su voda 92%, otopljeni proteini 8%, glukoza, aminokiseline, vitamini, minerali, urea, mokraćna kiselina, CO2, hormoni, antitijela. Plazma nosi otopljene materijale poput glukoze, aminokiselina, minerala, vitamina, soli, ugljičnog dioksida, uree i hormona. Također nosi toplinsku energiju.

2. crvenih krvnih stanica , Koji se nazivaju eritrociti , su maleni izdubljen stanice u obliku diskova. Nemaju jezgru niti mitohondrije. Njihova citoplazma bogata je hemoglobinom . O2 se veže za željezo u hemoglobinu. Crvene krvne stanice stvaraju se u koštanoj srži. Preživljavaju oko četiri mjeseca. Uništavaju ih i recikliraju jetra i slezena. Uništeni su jer moraju neprestano mijenjati oblik da bi prošli kroz uske krvne žile. Kad umru, hemoglobin se skladišti u jetri i koristi za stvaranje novih krvnih stanica u koštanoj srži. Oni su vrlo mali. U 1 cm3 ima oko 5 milijuna crvenih krvnih stanica. krvi. Ostatak koji se ne skladišti pretvara se u žučne pigmente. Crvene krvne stanicetransport kisika. Hemoglobin ima bazu željeza. Željezo se spaja s kisikom u područjima s visokom koncentracijom kisika (u plućima i oslobađa kisik u područjima s niskom koncentracijom kisika u tjelesnim stanicama. Anemija je nedostatak hemoglobina ili crvenih krvnih stanica. Simptomi anemije su blijeda boja kože i gubitak energije.

3. Bijele krvne stanice (leukociti) su bezbojne stanice i posjeduju jezgru. Djeluju u obrani tijela od patogena. Neki se fagocitozom 'hrane' patogenima . Te bijele krvne stanice nazivaju se fagociti . Drugi, limfociti proizvode antitijela, specifične obrambene proteine. Izrađuju ih koštana srž i limfno tkivo. limfociti nastaju u koštanoj srži, a zatim se pohranjuju u raznim dijelovima limfnog sustava. Njihova glavna funkcija je stvaranje antitijela. monociti su velike stanice koje probavljaju bakterije i druge čestice. Oni se nazivaju i makrofazima. Imaju jezgre u obliku bubrega .

4. Trombociti, također se nazivaju trombociti, maleni su fragmenti velikih stanica koštane srži. Oni nose specijalizirane kemikalije za zgrušavanje krvi. Kemikalije za zgrušavanje oslobađaju se tamo gdje su ozlijeđene krvne i limfne žile. U trombocitima nema jezgre.

Posljednje ažuriranje 09/01/2021

Komentiraj