Koje morske alge sadrže nesigurne razine žive, arsena i drugih toksina?

Pripazi na Hijiki. Ima previše arsena. Arsen nije rezultat onečišćenja, već dio prirode.

Najštetniji oblik arsena je anorganski arsen (iAs).

U SAD-u prosječna odrasla osoba unese 12–14 µg (mikrograma) iA. EPA je utvrdila referentnu dozu (RfD) od 21 µg dnevno za odraslu odraslu osobu od 70 kg (ili 154 lg) (ili 0.3 µg po kg tjelesne težine). Jedan gram hijiki-ja sadrži prosječno 35 µg iA. Kao rezultat toga, Hadžiki je u nekim jurisdikcijama zabranjen kao opasnost za javno zdravlje, dok na drugim mjestima službenici javnog zdravstva savjetuju ljudima da ga ne jedu.

Drugo je pitanje s morskim algama općenito to što one mogu sadržavati male Rakovis. To može biti loše za vegane, vegetarijance i ljude koji su alergični na škampe ili rakove. Srećom, mnoge su popularne marke veganske. Morali biste ih pronaći u supermarketu, ljekarni (Walgreens, CVS) ili Walmartu.

Jestive morske alge svih vrsta sadrže 5-10 dijelova na milijardu (ppb) žive (u usporedbi s 350 ppb za konzerviranu laganu tunu). Za prosječnu osobu od 70 kg (154 lbs) koja troši više od 7 µg (mikrograma) žive dnevno smatra se nesigurnom. Da biste dobili toliko žive iz jestivih morskih algi, trebate unijeti oko 1 kg. po danu suhe morske alge.

Živa je industrijska zagađivač koja je kontaminirala svjetski ocean, ali veći je problem na vrhu prehrambenog lanca (velike ribe koje jedu malu ribu).

Komentiraj