Koja je razlika između pretprokolagena i prokolagena i tropokolagena?

Pre-prokolagen je pre-pro-peptid (a proteinski prekursor, sintetizirano - "prevedeno" iz mRNA - na ribosomima), an α-peptidni lanac s dodanim "signalnim slijedom" koji usmjerava molekulu u endoplazmatski retikulum (ER) za daljnju obradu.

U ER se pre-pro-peptid prvo pretvara u propeptid, koji se zatim sa dva druga propeptida samostalno sastavi u a prokolagen (molekula trostruke zavojnice s labavim "završnim završetcima"), koja se šalje na Golgijev aparat (GA) za završni rad prije nego što se pošalje u izvanstanični matriks (tj van iz ćelije. "Poslano" ovdje znači "spakiran u vezikulu vezanu za membranu i poslan na put").

Enzim (peptidaza) sada uklanja labave završne krajeve, pretvarajući prokolagen u tropokolagen molekula (tri polipeptidi zavojnica koja tvori "očišćenu" trostruku zavojnicu), koja se sam sastavlja vezanjem (potpomognuta enzimom lizil oksidaza) s ostalim molekulama tropokolagena u polimer koji se naziva a kolagena fibrila.

Konačno, snopovi fibrila su "upleteni" kolagena vlakna, koji čine (mnoge razne) strukture kolagena koje su tijelu potrebne. S lijeva na desno, ova slika prikazuje pre-prokolagen, prokolagen i tropokolagen faze:

"Tri polipeptidi zavojnica za oblikovanje tropokolagen. Mnogi se tropokolageni tada vežu zajedno da bi stvorili vlakno, a mnogi od njih tvore vlakno. "(Natpis i slika iz fr.wikipedia, uvidjeti Solitchka).

Odlomak Wikipedija članak kolagen dat će vam puno više detalja.

Posljednje ažuriranje 07/01/2021

Komentiraj