Koja je razlika između areolarnog vezivnog tkiva i vlaknastog vezivnog tkiva?

Areolarno tkivo JE vlaknasto vezivno tkivo, ali postoje i druge vrste - retikularna, gusta nepravilna i gusta redovita vlaknasta vezivna tkiva. Areolarno tkivo razlikuje se od prvog po tome što nema mrežu retikularnih vlakana; od druge od njih (guste nepravilne) po tome što je puno više otvorenog prostora (ispunjenog želatinoznom prizemnom tvari u životu, ali koji se pod mikroskopom pojavljuje kao prazan prostor), a u areolarnom tkivu postoji mnogo veća raznolikost stanica; a iz treće (guste pravilne) u tome što areolar ne samo da ima puno više otvorenog prostora i veću raznolikost stanica, već njegova vlakna idu u više ili manje slučajnim smjerovima umjesto paralelno.

Četiri vrste vlaknastog vezivnog tkiva (sve s Google slika):

Iznad: Areolarno tkivo—Labavo organizirana, višesmjerna vlakna kolagena (gusta) i elastina (tanka), bogat otvoren prostor i velika raznolikost staničnih vrsta. Primjer: Sluznice, najgornji dermis i adventicija koji okružuju jednjak, dušnik, aortu i druge organe i vezuju ih na mjestu.

Gore: retikularno tkivo -mrežom razgranatih retikularnih vlakana (ovdje obojena tamnoljubičastom do crnom mrljom od srebrnog nitrata), stvarajući labavu spužvastu stromu ispunjenu ovom fotografijom krvnim limfocitima (okrugle ljubičaste stanice). Primjer: Limfni čvorovi, slezena, timus, krajnici.

Iznad dvije fotografije: gusto nepravilno vezivno tkivo—s gustim, kompaktnim kolagenskim vlaknima koja idu u slučajnim smjerovima. Na prvoj (ružičastoj) fotografiji kolagen se pojavljuje kao odvojeni komadići jer je ovo samo vrlo tanka kriška kroz tkivo, pa se vlakno nareže na komade. Prostori otvorenog izgleda naglašeni su skupljanjem tkiva u fiksaciji. Postoji nekoliko vrsta stanica, osim fibroblasta koji proizvode kolagen (male ljubičaste pruge). Druga (crno-bijela) fotografija daje bolji dojam kako ovo tkivo doista izgleda, prikazujući gruba vlakna i njihovu slučajnost, jer nije narezana tako tanko. Od toga je napravljena koža; da je kožni remen tanko narezan i ispitan pod skenirajućim elektronskim mikroskopom, izgledao bi ovako. Primjer: Dermis kože kože čovjeka i životinja, gdje se nasumični raspored vlakana odupire napetosti primijenjenoj u različitim ili nepredvidljivim smjerovima.

Gore: gusto pravilno vezivno tkivo -Paralelne trake kolagenskih vlakana sa stisnutim vitkim fibroblastima. Primjer: tetive i ligamenti, gdje je paralelni raspored vlakana prilagođen povlačenju u jednom smjeru uz maksimalnu silu i čvrstoću.

Ovdje završava lekcija. O mane padme o. Finis.

Posljednje ažuriranje 20/12/2020

Komentiraj