Koja je najzdravija hrana koju možemo jesti?

Opskrbite svoju kuhinju ovom super hranom kako biste bili sigurni da je vaša prehrana prepuna antioksidansa, vlakana i drugih zdravih svojstava ..

borovnice

Borovnice imaju više antioksidansa - onih čarobnih molekula koje mogu pomoći u sprečavanju mnoštva bolesti - nego 40 drugih testiranih uobičajenih vrsta voća i povrća.

Češnjak

Češnjak ima antibakterijska, protugljivična i antivirusna svojstva. Većina potencijala u borbi protiv bolesti dolazi od sumpornih spojeva koji djeluju kao antioksidanti pružajući mnoge njegove kardiovaskularne blagodati. Samo šest ili više češnja češnjaka tjedno može smanjiti rizik od raka debelog crijeva, želuca i prostate na pola u usporedbi s jedenjem jednog klinčića tjedno ili manje.

Maslinovo ulje

Pritisnite maslinu i dobit ćete jednu od najzdravijih masti na svijetu. Glavna je korist maslinovog ulja u tome što smanjuje "loši" LDL kolesterol i podiže "dobar" HDL kolesterol, zahvaljujući monosaturiranim mastima. Maslinovo ulje je također prepuno antioksidansa nazvanih fenoli, koji mogu zaštititi stijenke arterija od nakupljanja kolesterola.

Brokula

Smatrajte brokulu svojim borcem protiv raka broj jedan, kao i njeni sumporni spojevi, poput sulforafana, koji možete osjetiti dok kuhate brokulu. Ti spojevi signaliziraju našim genima da pojačaju proizvodnju enzima koji detoksiciraju potencijalno spojeve koji uzrokuju karcinom.

Jogurt

Jogurt je izvrstan izvor kalcija za izgradnju kostiju, ali njegova stvarna snaga leži u živim korisnim bakterijama, poznatim kao probiotici, koji usporavaju rast štetnih bakterija u vašim crijevima.

Zob

Moć zobi za snižavanje kolesterola i krvnog tlaka dolazi od beta-glukana, vrste topivih vlakana. Jedna šalica (250 ml) kuhanih zobenih mekinja dnevno, 1 ½ šalice (375 ml) skuhane zobene kaše ili paketi instant ovsenih pahuljica daju dovoljno beta-glukana za smanjenje kolesterola u krvi za oko pet posto, a rizik od srčanog udara za oko 10 posto .

Sjemenke lana

Žlica mljevenog lanenog sjemena posutog po žitaricama ili jogurtu daje lakih 2,3 grama vlakana, često više od onoga što je u samoj žitarici. No, laneno sjeme je najcjenjenije zbog svojih lingana.

Cimet

Cimetjedan je od najmoćnijih ljekovitih začina. Postao je najpoznatiji po svojoj sposobnosti da poboljša kontrolu šećera u krvi kod osoba s dijabetesom. Začin za pitu od jabuka može pomoći u sprječavanju stvaranja krvnih ugrušaka i ima antibakterijska i protuupalna svojstva.

Čaj

Čaj je jedan od najmoćnijih izvora antioksidansa u prirodi (snažniji od bilo kojeg voća ili povrća).

Grašak

Grašakzapravo su dobre za vaše srce, velikim dijelom zahvaljujući njihovim topivim vlaknima, koja upijaju kolesterol, tako da tijelo može riješiti ako se prije toga može zalijepiti za stijenke arterija. Studije otkrivaju da prehrana bogata topivim vlaknima može smanjiti ukupni kolesterol za 10 do 15 posto.

10 namirnica za koje mislite da su zdrave - ali nisu!

Juhana pića

Danas na tržištu postoje stotine opcija "zdravstvenih" pića. Možete pronaći napitke punjene vitaminima, probioticima, pa čak i vlaknima. Ali kako se doista slažu kad je riječ o značajnom gubitku kilograma?

Ako imaju više od 1 do 2 sastojka, moj savjet je da ih preskočite. To je zato što će bilo kojem piću s raznim sastojcima vjerojatno biti dodane kalorije u obliku jednostavnih šećera, a ako je slatko, ali nema kalorija, ima umjetna zaslađivača koja također nisu izvrsna za vaš struk.

Premade smoothieji

Taj pripremljeni ili u trgovini kupljeni smoothie za koji mislite da je toliko zdrav može zapravo imati više kalorija od cheeseburgera! Smoothieji mogu sadržavati čak 650 do 1000 kalorija zbog ekstremnih dijelova voća, povrća i, često puta, dodanih jednostavnih šećera i sirupa.

Trail Mix

Ah, lakoća uzimanja šake trail mixa iz vrećice za brzi međuobrok na izlasku iz vrata. Lako, da. Niskokalorična, ne. Iako je moguća zdrava kombinacija staza (jedna od opcija napravljena od orašastih plodova, malo tamne čokolade i malo suhih marelica), većina verzija koje kupujemo u trgovini napunjena je komadima presvučenim slatkišima, grožđicama prekrivenim jogurtom, sezamom štapići i duboko prženi čips od banane. Ako dva puta stavite ruku u vrećicu, gledate gotovo 600 kalorija punih jednostavnih šećera, transmasnih kiselina i rafiniranih ugljikohidrata!

Smrznuta prehrana

Obično su napunjene natrijem. Iako mogu imati malo kalorija, sadrže i hranjive sastojke (na primjer, rafinirane žitarice mogu se koristiti umjesto cjelovitih žitarica). Ovi smrznuti obroci izvrstan su primjer brze i praktične hrane koja ne osigurava nikakvu hranjivost.

Barovi

Mnoge pločice s energijom, vlaknima i proteinima udaljene su oko dva koraka od slatkiša! Često nas mame obećanjima da imamo puno vlakana ili proteina, ali osim ovih dodanih hranjivih sastojaka nema još puno toga. Želite vlakna i proteine? Umjesto toga uzmite malo niza sira ili jabuku! Obećavam vam da je to puno bolja opcija ako se pokušavate vratiti u srednjoškolske traperice.

Mafini

Pokušavate biti "dobri", pa svako jutro imate kiflu s mekinjama preko krafne? Trebali ste imati krafnu. Većina komercijalno prodanih muffina s mekinjama sadrži oko 800 kalorija čistog šećera i masti, znatno iznad broja kalorija u mnogim tradicionalnim krafnama za kolače. Iako definitivno ne zagovaram konzumaciju krafni za doručak, ističem da je ponekad ono što mislimo da je „zdravo“ zapravo mnogo gore za nas od hrane za koju znamo da NIJE zdrava.

Smrznuti jogurt

Smrznuti jogurt čini se puno boljim od sladoleda. U svijetu zasićenih masti jest - ali u smislu kalorija i jednostavnih šećera oni su bliži nego što mislite. Jednom kad smrznuti jogurt napunimo preljevima prepunim šećera i masti, gotovo je jednak kolegama sladoleda!

Slatkiši bez masti

Kolačići i kolači bez masti obmanjuju. Ljudi misle da "bez masnoće" znači "bez kalorija", pa imaju tendenciju jesti više nego obično. Nadalje, šećer zamjenjuje masnoću u tim proizvodima, pa i dalje dobivate velik broj kalorija.

Izvor:

10 namirnica koje biste trebali jesti svaki dan | Stranica 10 od 10 | Najbolji zdravstveni magazin Kanada

10 namirnica za koje mislite da su zdrave - ali nisu!

Posljednje ažuriranje 11/12/2020

Komentiraj