Koja je najbolja vrsta kave?

Nisam siguran je li "najbolja", ali svakako je najzanimljivija kava na svijetu. To se zove Kopi Luwak ili kava Civet i
It čine bobice kave koje mačke jedu i izlučuju !!

(točnije Asian Palm Civet Paradoxurus hermaphroditus)

kava od cibeta

Pa kako ga mačji sustav za izlučivanje čini posebnim?

S wikipedije

Proizvođači zrna kave tvrde da postupak može poboljšati kavu kroz dva mehanizma, selekciju i probavu. Odabir se događa ako cibete odluče jesti trešnje od kave koje sadrže bolja zrna. Probavni mehanizmi mogu poboljšati okusni okus zrna kave koja se jedu. Cibeta jede bobice za mesnatu pulpu graha, a zatim u probavnom traktu dolazi do fermentacije. Cibetine proteolitički enzimi prodiru u grah, čineći kraće peptidi i više besplatno aminokiseline. Prolazeći kroz cibetu iznutrice grah je onda ispražnjen s ostalim fekalnim tvarima i prikupljeni.


U filmu Bucket List , Lik Jacka Nicholsona s ponosom pije ovu kavu i hvali se da je najbolja i najskuplja kava na svijetu, a da ne zna kako se kava zapravo pravi!

opet iz wikija:

Neki kritičari tvrde općenito da je kopi luwak jednostavno loša kava, kupljena radi noviteta, a ne zbog okusa. Massimo Marcone, koji je provodio opsežne kemijske testove na zrnu, nije mogao zaključiti je li ih išta u vezi s njihovim svojstvima učinilo superiornima u svrhu kuhanja kave. Zaposlio je nekoliko profesionalnih kušača kave (zvanih "cuppers") na slijepom testu okusa. Iako su šalteri mogli razlikovati kopi luvak kao različit od ostalih uzoraka, nisu imali ništa izvanredno za to procijeniti, osim što je bio manje kiseo i imao je manje tijela, okusa "tankog". Marcone je primijetio "Nije da ljudi žele taj izrazit okus. Oni su za rijetkošću kave".

Posljednje ažuriranje 22/01/2021

Komentiraj