Koja je najbolja BMI točka u ljudskom tijelu?

BMI? Više kao BS!
Ne trebate biti kondicijski profesionalac da biste znali da pretilost može uzrokovati čitav niz problema poput bolesti srca, dijabetesa, povišenog kolesterola; popis se nastavlja i nastavlja. Ali kako znati da li se zatvarate s prekomjernom težinom ili ste već dosegli prag pretilosti? Godinama je "zlatni standard" za izračunavanje rizika od pretilosti formula BMI (indeks tjelesne mase). Ovaj oblik tjelesnog mjerenja stvorio je matematičar prije gotovo 200 godina i, prema njegovim riječima, on "nije bio namijenjen individualnoj procjeni", jer je BMI razvijen kako bi pokazao rizik stanovništva od zdravstvenih problema, a NE pojedinca. Naglasio je da se NE MOŽE I NE SMIJU koristiti za određivanje "debelosti" određene osobe. Čekaj, što?!!! Dok ovo čitate, možda vičete, ali Joey, moj mi je liječnik godinama govorio da idem BMI-om da vidim da imam rizik od srčanih bolesti i drugih bolesti povezanih s pretilošću. Pa u čemu je problem? !! Mi smo društvo koje žudi za trenutnim rezultatima pa prirodno privlačimo nešto što je najbrži i najlakši način da bilo što učinimo. Jedva čekamo isprobati najnovije dijetalne tablete, ručkove u boksovima, hranu stisnutu u barovima za obroke u pokretu, pomodne dijete, brze treninge, oh i naravno mjerenje svog „zdravlja“ pomoću pojednostavljene BMI formule.
Pa kako BMI točno funkcionira? Indeks tjelesne mase formula je u kojoj svoju težinu u kg podijelite s visinom u kvadratima, a "broj" koji izlazi izravno je povezan s tim koliko smo "zdravi" u smislu tjelesne masti. "Normalni" raspon za BMI (a primijetili ste da se s razlogom koristim puno citata u ovom članku) je 18.5-24.9, prekomjerna tjelesna težina je 25-29.9, a pretilo je nešto iznad 30. Sad je problem u tome što ne uzima u obzir ljude koji su fizički aktivni, kao što sam ja, ili nekoga tko je izuzetno krhk ili nedovoljno težak poput starije osobe čija se visina polako smanjuje. Zapravo, kad priključim svoju visinu i težinu u uvijek popularni, ali prilično neprecizan BMI kalkulator, i sam bih smatran prekomjernom težinom! Moj BMI izlazi na oko 26. Da, mačka je van vreće ljudi, PRETEŽA SAM !! Vježbam 4-7 dana u tjednu, izbjegavam gluten, mliječne proizvode i rafinirani šećer, rijetko pijem alkohol i sve svoje osnovne vitamine i hranjive sastojke dobivam iz raznih vrsta voća, povrća i zdravih bjelančevina. Tako je; Pretpostavljam da su moji mišići ipak fotografirani!
Sad kad znamo kako BMI funkcionira, razgovarajmo o svim razlozima zašto BMI ne bi trebao biti jedini način mjerenja tjelesne masnoće.
1. Kao što sam već kratko spomenuo, ova formula ne uzima u obzir gustoću mišića i kostiju. Ljudi koji su fizički aktivni i vlakovi otpora razvijaju puno vitkog, ali gustog mišićnog tkiva zbog čega težimo više. Razvijanje zdravog mišićnog tkiva također povećava snagu i gustoću kostiju. Dakle, netko tko je fizički aktivan imat će niži udio tjelesne masnoće, ali VIŠI BMI!
2. BMI sugerira da postoji "idealna" težina za nekoga u određenoj visini i dobi. Ne znam za vas, ali ne želim biti svrstan u grupu brojeva gdje bi neka formula trebala reći što je "ideal"!
3. Godinama su osiguravajuće tvrtke voljele koristiti ovu formulu jer su mogle naplaćivati ​​više stope ljudima koji su imali veći BMI. Da je netko fizički spreman, prirodno bi mu bilo potrebno manje zdravstvenih usluga. Međutim, ako bi se zbog formule BMI smatrali "prekomjernom težinom", osiguravajuće tvrtke mogle bi nastaviti prikupljati više stope, ali ne bi trebale isplaćivati ​​mnoge štete jer je ta osoba zapravo zdrava (osim prema njihovim BMI standardima).
4. BMI prkosi logici. Apsurdno je reći da možemo koristiti jednu jedinu formulu za utvrđivanje nečijeg zdravlja! Nekoliko je čimbenika koje treba uzeti u obzir. Prehrambene navike, pušenje, masnoće u tijelu, kolesterol, zlouporaba alkohola; popis se nastavlja i nastavlja!
5. BMI ne uzima u obzir gdje se nalazi vaša tjelesna masnoća. Svi skladištimo tjelesnu masnoću u različitim dijelovima tijela, a neka su lošija za naše zdravlje od drugih.

Pa ako BMI nije pravo mjerenje, što je? Sada postoje sve vrste pouzdanih načina provjere tjelesne masnoće, uključujući čeljusti za tjelesnu masnoću, bioelektričnu impedansu, dexascan, CT skeniranje i istiskivanje zraka. Međutim, budući da većina nas nema pristup ovim oblicima mjerenja, dat ću vam brzi jednostavan način da saznate jeste li zdravi ili niste, jeste li spremni?
1. Postavite si pitanja i odgovorite iskreno. Kako se osjećaš? Jeste li umorni kad ustanete ujutro? Boli li vas cijeli dan bez očitog razloga? Bole li vas zglobovi? Ostanete li bez daha jednostavnim pogledom na stepenice? Puza li vam koža od pomisli da stavite teretanu? Izgleda li vaša ostava kao marketinška reklamna kampanja za prerađenu robu? Je li vam ladica za povrće i voće u hladnjaku prazna? Ako spadate u više od jedne od ovih kategorija, velike su šanse da ćete možda trebati napraviti nekoliko promjena !!!
2. Ako ste osoba s brojkama, ali ne želite ići liječniku radi neke vrste otmjenih tjelesnih najdebljih ("prihvatljiva" tjelesna masnoća prema Američkom vijeću za vježbanje iznosi 25-31% za žene od 18 24% za muškarce), a zatim uzmite svoju traku. Jedno od najvažnijih mjerenja koje možete napraviti je izmjeriti opseg struka. Ako držite veću težinu u svom presjeku, to znači da imate povećani rizik od dijabetesa, bolesti srca i visokog krvnog tlaka, da nabrojimo neke. Zato uzmite svoju traku i izmjerite veličinu struka. Ako ste žena i imate obujam od 35 inča ili više i 40 inča ili više za muškarce, tada morate provjeriti svoje zdravlje!

Ne postoji siguran način da se utvrdi jeste li zdravi ili ne, ali pridržavajte se ovog savjeta; vježbajte nekoliko puta tjedno najmanje 30 minuta, uključujući trening otpora i kardiovaskularni trening kako biste ubrzali puls, jeli čistu svježu hranu i izbjegavali alkohol, šećer i prerađenu hranu! Ako smatrate da trebate na pregled, posjetite svog liječnika, najbolje poznajete svoje tijelo, ali ne zaboravite javiti liječniku da želite više od standardnog mjerenja BMI-a. Reci im da ti je Joey rekao!
Vaše zdravlje,
Joey ThurmanTheLifestyleRenovation.com

Posljednje ažuriranje 18/12/2020

Komentiraj