Koja je hrana bogata kolagenom?

Znate li koja je hrana bogata kolagenom? Kolagen je protein koji tijelo proizvodi samo, što odgovara 30% proteina koji se nalaze u tijelu. Međutim, nakon 25. godine života tijelo smanjuje proizvodnju, što zahtijeva zamjenu kako bi održalo zdrav život.

Dakle, upoznajte pet namirnica bogatih kolagenom koje ne smiju nedostajati vašoj prehrani.

Koje su blagodati kolagena?

S toliko mnogo sadržaja koji su dostupni na ljepoti i koži, posebno na internetu, mnogi ljudi znaju da je kolagen neophodan protein koji održava kožu čvrstom, sprječava strije i celulit, održava kosu zdravom i obnavlja epitelne stanice.

Ali uz to, ovaj je protein vrlo važan za održavanje čvrstih i jedinstvenih stanica, što pomaže u održavanju integriteta i elastičnosti drugih tkiva, poput mišića, ligamenata, tetiva i zglobova.

Dakle, dobra razina kolagena pridonosi:

Izbjegavajte ozljede uslijed padova u starosti;

Spriječiti bolesti poput osteoartritisa i osteoporoze;

Osigurajte čvrstoću zuba i noktiju;

Ojačajte mišiće i olakšajte tjelesno vježbanje.

Hrana bogata kolagenom

Kolagena možete pronaći puno u kremama za kožu i hidratantnim kremama te u dodacima prehrani u prahu ili kapsulama. Međutim, postoji mnogo hrane bogate kolagenom kako biste osigurali odgovarajuću razinu proteina u tijelu. Provjeri!

1. Želatina

Glavni je izvor kolagena, koji je ipak njegova glavna sirovina. Kolagen iz želatine obično se ekstrahira iz kože, tetiva, kostiju i hrskavice sisavaca.

Osim kolagena, ovo je i desert koji nutricionisti preporučuju zbog niskokaloričnog sadržaja.

2. Crveno meso

Crveno meso bogato je proteinima koji potiču proizvodnju kolagena u tijelu. Kuhani goveđi mišić jedna je od najboljih opcija, sve dok se masnoća uklanja iz hrane.

Bijelo meso poput ribe također je hrana bogata kolagenom, ali manje od one crvene.

3. jaja

Bjelanjka je bogata aminokiselinama, glicinom i prolinom, koji su glavne komponente kolagena.

4. Kupus

Kupus je još jedna hrana bogata kolagenom. Jedno je od povrća „najprikladnije za kožu“, jer sadrži i antioksidanse koji povećavaju hidrataciju i elastičnost kože.

5. Mocotó juha

Najspornija na popisu, jer je voljena i omražena, juha od mocotóa - kao i ostale kosti - bogata je kolagenom jer je napravljena od kuhanja goveđih šapa bez kopita.

Važno: pokušajte izbjegavati konzumaciju čokolade, cigareta i pretjerano izlaganje suncu, jer oni mogu oslabiti apsorpciju kolagena u tijelu.

Vitamini doprinose apsorpciji kolagena

Neki su vitamini važni za pojačavanje apsorpcije kolagena u tijelu. Oni su vitamin A, C, E, sumpor, silicij, bakar, selen i cink.

Iz tog razloga, pored hrane bogate kolagenom, između ostalih spadaju i agrumi, bobičasto voće, zob, tamno povrće, češnjak.

Sad kad znate zdravstvene prednosti kolagena i koja ga hrana sadrži, samo ih uključite u svoju prehranu.

Posljednje ažuriranje 05/01/2021

Komentiraj