Koja biokemija stoji iza ketogene prehrane?

Ključna biokemijska činjenica koja stoji iza keto dijete jest da vaš mozak dobiva bolje gorivo!

Ketogena dijeta jedina je prehrana koja ima jasnu biokemijsku osnovu. Za razliku od mnogih drugih dijeta, keto dijeta u početku je razvijena kao medicinsko rješenje. Štoviše, ketogeni se post koristi tisućljećima.

Koji je biokemijski proces iza toga?

Ako unos ugljikohidrata smanjite na najmanju moguću mjeru, vaše tijelo počinje proizvoditi ketonska tijela.

Ketonska tijela ili ketoni su tri vrste molekula koje se u jetri proizvode iz masnih kiselina i koristi ih mozak. Na primjer, kokosovo ulje ima puno masnih kiselina. Zato je to nevjerojatna keto dijetna hrana.

Kad se ketoni proizvode u dovoljnoj količini, mogu se izmjeriti u krvi pomoću ketometra. Kad imate ketone iznad 0,5 mmol, vaše tijelo ulazi u vrlo specifično fiziološko stanje koje se naziva nutritivna ketoza.

Mozak ketonska tijela koristi kao gorivo koje zamjenjuje glukozu. Zbog toga je potrebno smanjiti unos ugljikohidrata na ketogenoj prehrani.

Ketonska tijela puno su bolje gorivo u odnosu na glukozu. Oni generiraju više energije. Ova dodatna energija ima mnogo pozitivnih učinaka. Na primjer, stanje ketoze potiče neuroprotektivne aktivnosti u mozgu. Također povećava neuroplastičnost. Sprječava neurodegeneraciju.

Veliki utjecaj ketoze je povećani neurotrofični faktor izveden iz mozga (BDNF). Niske razine BDNF povezane su s: Alzheimerovom bolesti, dijabetesom, pretilošću, depresijom i shizofrenijom.

Istraživanja na ovom području još su u početnoj fazi. Međutim, već znamo da je trenutno razumijevanje biokemije ketoze dovoljno za donošenje pozitivnih zaključaka.

Posljednje ažuriranje 07/01/2021

Komentiraj