Kakva je kava najzdravija?

Ako gledate strogo iz zdravstvene perspektive, najbolje što možete popiti je nezaslađeni zeleni čaj. Apsolutno je krcat raznim antioksidansima, koji pomažu tijelu da se popravi (sve, od smanjenja šanse za određene vrste raka do sprečavanja karijesa). Zeleni čaj nije za svakoga (povremeno ću popiti šalicu, ali zapravo nisam ljubitelj). Međutim, to nije pitanje koje ste postavili.

Što se tiče kave, postoji gomila priča o starim ženama s obzirom na njezin utjecaj na zdravlje. Zaustavit će rast, smanjiti gustoću kostiju, stvoriti hemoroide, bubrežne kamence, bolesti srca, .... Srećom, kava je jedno od najproučenijih pića na planetu, s izuzetkom ljudi koji su posebno osjetljivi na kofein, kavu nudi mnoštvo zdravstvenih blagodati (slično čaju, jer također ima visoku količinu antioksidansa), a jedina stvarna šteta je dah od kave.

https://www.healthline.com/nutrition/coffee-vs-tea#antioxidants

Kava je zapravo vrlo zdravo piće. Možete vidjeti gornju poveznicu ili potražiti internet kako biste pronašli sve blagodati, ali nekoliko je poboljšana osjetljivost na inzulin, smanjen rizik od neuroloških bolesti, pomoć u kontroli tjelesne težine, poboljšani fokus, protuupalna svojstva i smanjeni rizik od određenih karcinoma . Te blagodati dolaze od flavonoida i klorogenskih kiselina u kavi, kao i od kofeina. Ti se antioksidanti (ne kofein) razgrađuju pri temperaturama prženja, pa je pečenje tamnije, manje flavonoida i klorogenske kiseline.

Najzdraviji napitak od kave je lagano pečeno, crno. Sadrži najveću količinu antioksidansa i gotovo nema kalorija. Uz to, većina proizvođača koristi svoj najbolji grah za lagano pečenje, jer ne možete sakriti okus iza prženih nota. Ja osobno idem sa srednje pečenim, jer volim dobru kombinaciju okusa kave i prženih nota. Tamno pečenje još uvijek ima neke koristi, ali ne toliko.

Posljednje ažuriranje 02/12/2020

Komentiraj