Kako su organizirane kolagenske fibrile?

Kako su organizirane kolagenske fibrile?

Kratak odgovor: Kao samosklopljeni snopovi duljine 300 nm trostruka zavojnica tropokolagen molekule.

Prethodni alfa-lančani polipeptidi se sintetiziraju ribosomima, izravno u endoplazmatski retikulum (ER) lumen, gdje se trojica u isto vrijeme uvijaju i sastavljaju trostruki spiralni prokolagen (odmotani krajevi vise slobodno), koji se zatim izlučuju iz ER (putem transportne vezikule), predodređen za Golgijev aparat (GA).

GA donosi finale post-translacijske modifikacije, ponovno pakiranje gotovog proizvoda u transportne vezikule koji se potom izlučuju (egzocitoza) prema izvanstanični matriks (U).

U EM-u, a enzim peptidaza cijepa odmotane krajeve, a preostale gotove tropokolagen molekula se sam sastavlja u kolagenske fibrile, koji grade konačni kolagena vlakna čineći kolagen "ispravnim".

Za detalje pročitajte povezane Wikije. Evo vizualnog (iz moje prezentacije Život .ppsx):

Iz Wikipedija članak kolagen:

Jedna molekula kolagena, tropokolagen, koristi se za izradu većih agregata kolagena, poput fibrila. Otprilike je 300 nm dugačka i promjera 1.5 nm, a sastoji se od tri polipeptid lanci (nazvani alfa peptidi, vidi korak 2), od kojih svaki ima konformaciju ljevorukog spirala - to se ne smije miješati s dešnjakom alfa helix. Ove tri lijeve zavojnice uvijene su zajedno u desnu trostruku zavojnicu ili "super zavojnicu", zadrugu kvartarna struktura stabilizirani od mnogih vodikove veze. S kolagenom tipa I i eventualno sa svim fibrilarnim kolagenima, ako ne i sa svim kolagenima, svaka se trostruka zavojnica povezuje u desnu super-super-zavojnicu koja se naziva kolagena mikrofibrila. Svaka mikrofibrila je isprepleteno sa susjednim mikrofibrilama do stupnja koji bi mogao sugerirati da su pojedinačno nestabilni, iako su unutar kolagenih vlakana toliko uređeni da su kristalni.

povezan Quora pitanje: Što je kolagen i čime se bavi?

Hvala na pitanju, Nicki!

Posljednje ažuriranje 10/12/2020

Komentiraj