Kako smanjiti razinu bilirubina u tijelu

Oporavak od žutice može biti teško vrijeme za oboljelu osobu, kao i za njegovu obitelj. Međutim, pravilna prehrana igra vrlo važnu ulogu u ubrzavanju oporavka pacijenta. Takve su dijete često vrlo restriktivne i dosadne za nepce. Težak je posao za sve uključene osigurati da pacijent slijedi zdrav plan obrokada se uskoro oporavi. Ovaj članak detaljno opisuje simptome žutice, savjete o prehrani koji pomažu u oporavku i hranu koju treba izbjegavati tijekom žutice.

Simptomi žutice

Osoba koja pati od žutice pokazivat će neke ili sve dolje navedene simptome:

  • Žuta koža
  • Bjeloočnice izgledaju žute
  • Pruritus i blagi do jaki svrbež
  • Bolovi u trbuhu
  • Mučnina i vrućica praćeni gubitkom kilograma
  • Tamniji od uobičajenog urina
  • Blijede stolice

Koje biste prehrambene elemente trebali odabrati tijekom žutice?

Hrana koju jedete kad patite od žutice može vam pomoći da se brže oporavite. Pravi odabir hrane pomoći će vašem tijelu da se bolje oporavi. Dakle, u prehranu uključite ovu hranu i piće:

1. Voda i druge tekućine

Vrlo je važno ostati hidratiziran kada imate žuticu. Za ispiranje viška bilirubina vrlo su važni voda i tekućina. Preporučuje se da oboljela osoba pokuša svakodnevno piti najmanje četiri litre vode. Druge tekućine poput mlaćenice, bistrih sokova, dalmatinske vode, kokosove vode i pilećih juha također će pomoći tijelu. Jasna tekuća dijeta svaka dva sata je ono s čim treba započeti kada se dijagnosticira žutica.

2. Biljni čaj ili kava

Poznato je da kava, koja se konzumira u malim količinama, smanjuje cirozu jetre i pomaže osobi da se oporavi. Razina enzima koji štete jetri također se može kontrolirati konzumacijom čaja ili kave. Također je poznato da biljni čajevi smanjuju upalu jetre svojim antioksidativnim svojstvima.

3. Hrana bogata proteinima

Proteini pomažu u procesu oporavka tijela jer pomažu u popravljanju i obnavljanju oštećenih stanica. Povećanje unosa proteina kada imate žuticu poboljšati će proizvodnju enzima koji zauzvrat pomažu u jačanju proizvodnje hormona u tijelu. Nemasno meso i biljni proteini poput mahunarki pomoći će kada se jetra treba oporaviti.

4. Hrana bogata vlaknima

Prehrambena vlakna vrlo su važna za oporavak jetre. Vlakna pomažu u kretanju žuči kroz kanal, omogućuju lakše pražnjenje crijeva i kontroliraju razinu kolesterola u tijelu. Vlakna sprečavaju nakupljanje naslaga i masnoća u arterijama i jetri i pomažu jetri da bolje funkcionira. Prehrambena vlakna također pomažu u bržem ispiranju toksina i ublažavaju stres na jetri, pomažući joj da se pravilno oporavi.

5. Vitamini

Vitamini igraju značajnu ulogu u pomaganju oboljelima od žutice da se brže oporave. Vitamin B pomaže apsorpciji i razgradnji masti u tijelu. Vitamini A, D, E i C važni su za jačanje jetre koja se oporavlja. Njihova antioksidativna svojstva potiču povećanje razine žuči i pomažu čovjeku da se brže oporavi.

6. Ugljikohidrati s niskim glikemijskim indeksom-GI

Ugljikohidrati koji imaju nizak GI važni su za osiguravanje energije tijelu. Ako hrana ima složene šećere i škrob, tijelo se teško razgrađuje. Treba jesti hranu poput jam, slatki krumpir, kašice i rižu.

7. Voće

Agrumi imaju elektrolite koji održavaju tijelo nabijenim. Također sadrže puno vode koja je neophodna za tijelo tijekom procesa oporavka. Voće poput papaje, bobičastog voća, avokada, dinje i grejpa korisno je za osobu koja pati od žutice zbog svojih bogatih enzima, mikro-hranjivih sastojaka i sposobnosti stanične regeneracije.

8. Povrće

Važnost prehrane bogate vlaknima ne može se dovoljno naglasiti. Trebali biste jesti povrće bogato vlaknima kako biste ubrzali oporavak. Povrće bogato pigmentima u boji ima potrebne enzime i spojeve koji su korisni za tijelo i jetru. Cikla, mrkva, bundeva, đumbir, češnjak, limeta, repa i klice mogu se uključiti u prehranu.

9. Hrana bogata probavnim enzimima

Probavni enzimi poput papaina i bromelaina koji se nalaze u voću poput papaje i ananasa važni su za razgradnju proteina u hrani. To može pomoći jetri i oštećenim stanicama da se brže oporave.

10. Mliječna čička

Poznato je da mlijeko čička sadrži komponentu zvanu silimarin koja može popraviti oštećene stanice jetre. Također je bogata antioksidansima i može spriječiti daljnje propadanje jetre zbog oksidacijskog stresa. Poznato je da je mlijeko čička siguran sastojak; međutim, bilo bi razborito provjeriti s liječnikom jeste li trudni ili dojite.

11. Med

Med se pokazao korisnim u liječenju slučajeva oštećenja jetre opstruktivnim žučnim kanalima. Med je također bogat probavnim enzimima i antioksidantima koji mogu biti od pomoći tijekom procesa oporavka. Također je poznato da med štiti jetru od otrovnih tvari, a fenolni spojevi pridonose tome da jetra postane zdravija.

12. Jogurt

Poznata je činjenica da je obični jogurt izvrstan probiotik koji pomaže u izbacivanju toksina iz tijela. Bolje je pričekati dok ograničenja prehrane s tekućinom ne prestanu, jer jetra možda neće moći probaviti određenu hranu u početnim fazama oporavka.

Hrana i piće koje strogo morate izbjegavati

U nastavku su navedena neka hrana i piće koje treba izbjegavati ako patite od žutice:

1. Alkohol

Jetra je najslabija dok se oporavlja od žutice i nema sklonost za preradu alkohola. Konzumacija alkoholnih tvari tijekom oporavka od žutice može dovesti do zatajenja jetre. Stoga morate izbjegavati pijenje alkohola.

2. Masna i pržena hrana

Zasićene masti i transmasti mogu negativno utjecati na oporavak jetre. Pržena hrana bogata je mastima koje mogu stvoriti nepotreban pritisak na ionako slabu jetru.

3. Rafinirani šećeri i ugljikohidrati

Rafinirani šećeri poput bijelog kruha, sobarica, tjestenine itd. Trebaju se izbjegavati tijekom oporavka od žutice jer uzrokuju nakupljanje masti u jetri.

4. Morski plodovi

Postoji opasnost da toksini iz nekuhane ribe utječu na vašu jetru kada je ona slaba. Paraziti i bakterije u nekuhanim plodovima mora mogu naštetiti bolesniku od žutice, zbog čega morate izbjegavati jesti plodove mora ako imate žuticu.

5. Crveno meso

Crveno meso ima vrlo visoku količinu aminokiselina i masti koje mogu naprezati jetru, pa ga zato treba izbjegavati.

6. Konzervirana hrana

Konzervirana hrana sadrži vrlo puno soli, nitrata i sulfata koji mogu temeljito dehidrirati vaše tijelo i usporiti proces oporavka.

7. Sol i prekomjerno željezo

Pretjerana upotreba soli dovodi do zadržavanja vode i oštećenja jetre. Izbjegavajte sol i zamjenjujte je biljem i češnjakom u prahu dok ste u fazi oporavka.

Višak željeza može izazvati cirozu jetre. Razgovarajte s dijetetičarom o tome koliko je željeza dopušteno u vašoj prehrani ako vam je upravo dijagnosticirana žutica.

Posljednje ažuriranje 16/01/2021

Komentiraj