Kako se zove vezivno tkivo koje je pričvrstilo kosti?

Tijelo je struktura koja se sastoji od mnogo različitih dijelova. Da nabrojimo neke, postoji kostur, mišićno tkivo, mnogi unutarnji organi i koža koja sve to pokriva. Ali plutaju li ti dijelovi tijela jednostavno u tijelu, uravnoteženi jedan na drugom? Odgovor je sigurno ne. Sve su ove komponente povezane u čvrsto pakiranje, a svi dijelovi povezani su s nečim drugim. U ovoj ćemo lekciji naučiti o važnim tvarima u tijelu koje pružaju potporu, vezu i razdvajanje dijelova. Ova skupina tkiva poznata je kao vezivno tkivo.

Vezivno tkivo sastoji se prvenstveno od dva elementa: stanice a matrica. Vrste stanica koje se nalaze u vezivnom tkivu razlikuju se ovisno o vrsti tkiva koje podržavaju. Primjerice, crvene i bijele krvne stanice nalaze se u krvi, koja je tekuće vezivno tkivo. Adipociti su masne stanice koje se nalaze u masnom tkivu ili masti. A fibroblasti su stanice koje se nalaze u velikim količinama u mnogim različitim vrstama vezivnog tkiva.

Matricu možemo smatrati supstancom u koju su ugrađene stanice. Matrica može biti tekuća, polutečna, želatinozna ili samljevena tvar i proteinska vlakna. Jedan od osnovnih načina da se to vizualizira jest zamisliti Jell-O s komadićima voća. Jell-O je matrica, a plod predstavlja stanice. Prizemna tvar je potporni medij izrađen od vode i velikih molekula. U matrici se nalaze tri vrste proteinskih vlakana. Kolagena vlakna vrlo su jaki i pružaju fleksibilnost. Elastična vlakna vrlo su rastezljive i nakon istezanja poprimaju svoj izvorni oblik. Konačno, retikularna vlakna su vrlo tanke i pružaju potporu mnogim mekim organima i krvnim žilama.

Kosti su četvrti primjer vezivnog tkiva. Kosti se sastoje od različitih vrsta vezivnog tkiva, uključujući koštano tkivo i srž. Koštano tkivo je ili spužvasto ili zbijeno, ovisno o organizaciji stanica i matrice.

Ima deblja, gušća vlakna i manje stanica. Matricu uglavnom čine kolagenska vlakna, s fibroblastima raspoređenim u redove. Ova vrsta vezivno tkivo tvori tetive i ligamente, koji pričvrstiti mišić do kost i kost do kost, Respektivno.

Periosteum je membrana koja pokriva vanjsku površinu svih kosti, osim na zglobovima duge kosti. Endosteum postavlja unutarnju površinu svih kostiju.

Za više detalja: Vezivno tkivo

Preporučeno iz: Anatomija i fiziologija

Posljednje ažuriranje 18/01/2021

Komentiraj