Kako liječiti pelviektazu bubrega

Pelviectasis doslovno znači povećanje bubrežne zdjelice; dio bubrega gdje urin ulazi u mokraćovod. Ovo bi se područje moglo usporediti s vašim obrazom. Dok ovo čitate, obraz vam je srušen ... dodiruje zube. Ali može se (bez ozljeda) proširiti, kao kad gurate zrak kroz zatvorene usne. Kod pelviectasis-a, pitanje je zašto je područje prošireno i može li napredovati do ozljede.

Uobičajena upotreba izraza od strane rendgenskih liječnika, pelviektaza podrazumijeva vrlo suptilne količine povećanja. Ako je nalaz značajniji, koristi se izraz "hidronefroza". U posljednjih 20 godina nekoliko je istraživača objavilo radove koji koriste veličinu proširenja za predviđanje ishoda. Svi se slažu da se veličina ispod 5 mm neće pogoršati, a neki kažu isto za 7 mm. Čudno je da malo rendgenskih liječnika uključuje mjerenje veličine u svoja izvješća, oslanjajući se, umjesto toga, na svoje iskustvo i koristeći izraze poput "umjereno", "blago" itd. (To nas muči nefrologe).

Stoga liječenje prvo ovisi o tome je li povećanje značajno. Ako je, onda je sljedeće pitanje uzrok. Treba uzeti u obzir pet:

1. Prepreka uretero-zdjeličnog spoja (UPJ). To je prilično često, utječe na oko 1/1000 poroda (što je zapravo puno). Dolazi iz abnormalnog razvoja mjesta na kojem se zdjelica sužava da bi se stopila s ureterom. Liječenje je kirurško ... "pijeloplastika". Stanje se dokazuje lasixovom nuklearnom pretragom.

2. Uretero-vezikularna (UVJ) opstrukcija. Rjeđe je ovo suženje na mjestu gdje ureter ulazi u mokraćni mjehur. Liječenje je kirurško ... "reimplantacija uretera". To također dijagnosticira lasix nuklearna pretraga

3. Vesico-ureteralna opstrukcija (VUR). Ovdje se urin (pod visokim pritiskom kada se mokraćni mjehur ugovori da mokri) kreće unatrag prema bubregu. Bubrežna zdjelica nema mišića (mjehur je sav mišić). Tako će se pritisci na mokraćni mjehur primijenjeni na bubrežnu zdjelicu istezati. To je vrlo često, nešto više kod žena nego kod muškaraca. Također povećava izglede za infekcije mokraćnog sustava. Iznenadili biste se koliko djece s VUR-om kaže da su nekad dobivale puno upala uha. Zašto? Pa, to uopće nisu bile infekcije uha. To je upravo ono što je okrivljeni liječnik okrivio, svaki put kad im je beba (koja ne može reći što osjećaju) došla s vrućicom. To se također može liječiti reimplantacijom uretera, ali to se danas rjeđe radi. Nekad smo mislili da reimplantacija sprečava ozljede i zatajenje bubrega. Istraživanja pokazuju da nema. Očito su promjene koje će dovesti do neuspjeha pokrenute prije rođenja, u ovom stanju. To se dijagnosticira "" voiding cistourethrogram "(VCUG).

4. Stražnji uretralni ventili (PUV). Ovo je urođena mana u kojoj se u uretri nalazi tanka opna (cijev od mokraćnog mjehura do svijeta). To se događa samo u muškaraca i najčešći je uzrok zatajenja bubrega u djece. Kad se radi o potpunoj opstrukciji, mokraća ne može otići, amnionska tekućina nije prisutna, a pluća su slabo razvijena ... smrtonosna u roku od nekoliko minuta od rođenja. Dakle, svaka živa osoba s PUV-om ima samo djelomičnu prepreku, koja se može propustiti (pronašla sam jedan slučaj 12-godišnjaka s kvašenjem kreveta). To je uzrok obostrane pelviektaze / hidronefroze koju niti jedan liječnik ne želi previdjeti. Također se dijagnosticira VCUG. Kirurško liječenje vrlo je jednostavno, provodi se kroz ureter bez rezanja kože.

5. Hidronefroza normalnog tlaka. Ovdje vjerojatno imamo bubrežnu zdjelicu koja se protezala zbog blokade koja se riješila prije vremena rođenja. Nije potrebno liječenje, što se vidi ponovljenim ultrazvukom koji ne pokazuje pogoršanje proširene bubrežne zdjelice.

Posljednje ažuriranje 01/01/2021

Komentiraj