Kako izliječiti tuberkulozu

Je li TB izlječiva? najvažnije je pitanje u svijesti svakog tijela kada se članu obitelji dijagnosticira TBC. Vrlo je važno napomenuti da TBC ne možemo izliječiti, liječe se lijekovima koji se daju pravilno, čak i u svim okolnostima, te dugotrajnim kontaktom s dobrim liječnikom. Dakle, naša je uloga ograničena, ali onda je to izuzetno važna uloga za pacijenta, pa će se morati riješiti mnoge stvari. Ja nisam liječnik, već oboljeli koji je najbliži član bolovao od TB. U ovom slučaju, upamtite sljedeće:

  1. TB izravno utječe na samo jednog člana obitelji, ali protiv nje se cijela obitelj mora boriti kao rat jer se sam pacijent ne može boriti na svim razinama.
  2. Članovi obitelji moraju paziti da se lijekovi, hrana i tekućine daju pravilno i na način koji je propisao vaš obiteljski liječnik. Ne možete se opustiti ili ostaviti bilo što u rukama pacijenta.
  3. Pacijent ne samo da pati fizički, već i puno patnje dolazi emocionalno i dužnost je članova obitelji čvrsto stajati na svim takvim frontovima. Prijatelji, čak i oni koji se prvi drže podalje, ostavljaju vas na miru u trenutku kad su vam možda najpotrebniji. Zapravo se boje. TBC je vrlo zarazan i to je razlog što je raširen i širi se.
  4. Izlječenje tuberkuloze duga je bitka i protiv nje se treba boriti jednakom snagom, strpljenjem, a najvažnije je da lijekove ne možete propustiti ni jedan dan. Ako vam nedostaju lijekovi ili dijeta, morat ćete platiti visoku kaznu u obliku TBC-a koji postaje otporan na lijekove ili liječenje koje traje jako dugo.
  5. Članovi obitelji moraju imati veliko strpljenje da bi postupili s pacijentom jer pacijent postane toliko umoran da čovjek želi prestati uzimati lijekove. Lijekovi protiv tuberkuloze deformiraju oblik tijela, sve su to privremene faze, ali onaj tko pati, to su vrlo važna pitanja. Ova pitanja mora riješiti cijela obitelj. Svi udaljeni članovi obitelji moraju održavati telefonski kontakt i poticati pacijenta. Inače, udaljeni rođaci također stvaraju distancu, oni to jedva i shvaćaju, sutra biste mogli doći na svoj red.
  6. Napokon, pacijent mora boraviti na svježem zračnom mjestu, što apsolutno nedostaje u velikim gradovima. Boravak u velikim gradovima plaćamo ozbiljnu cijenu - zdravlje i bolesti gustog stanovništva.
  7. Ako rođaci mogu dijeliti, moraju kupiti šipak za svježi sok koji će se dati pacijentu ili pak poslati novac kao ekonomsku pomoć. Pomaže pacijentu i medicinski i psihološki.
  8. Čovjek mora održavati stalni kontakt s liječnikom i jednostavno ga ne ostavljati ni nakon što se potpuno oporavite. Mnogo je slučajeva kada vam u jednoj ili drugoj prilici zatreba prijedlog liječnika.
  9. U početku pacijent mora biti izoliran, glačati odjeću i sav pribor odvojeno od cijele obitelji. To ne znači, pacijent osjeća da sam izoliran, to je dio liječenja. Onaj tko mora komunicirati, mora se hraniti zdravo, a liječnik vam može kao sigurnost odrediti čak i malu dozu lijekova protiv tuberkuloze. To se mora shvatiti ozbiljno.

Nažalost, većina obitelji ne može priuštiti troškove, psihološki utjecaj i članovi obitelji ne ostaju zajedno jer jedna jedinica - TB ostaje velika bolest u društvu. Polovica članova obitelji prekida vezu u trenutku kada je najpotrebnija. Emocionalni i socijalni odnos važan je za održavanje moralnog stanja pacijenta. Pacijent mora shvatiti da me članovi moje obitelji vole više nego što su me i ranije voljeli, a ja sam najvažnija, voljena, brižna i TB je samo mala, privremena bolest u životu. Ako priroda pomogne, čovjek je zdrav već nakon mjesec dana, nema kašlja ili vrućice, ali prava faza započinje nakon toga, petient misli da je u redu, ali lijekovi i pravilna prehrana moraju se nastaviti kako su propisali liječnici.

Posljednje ažuriranje 27/12/2020

Komentiraj