Kako gazirana gazirana pića mogu imati nula kalorija?

Pogledajmo dijetalnu kolu

Dijetalna koka sadrži aspartam. Aspartam je PUNO slađi od HFCS-a ili saharoze koja se nalazi u koksu. Toliko je slađe da u dijetalnoj koksi ima samo .45% količine aspartama, koliko ima šećera u normalnoj koksi (40 g u koksu u odnosu na 180 mg u dijetalnoj koki).

aspartam is metabolizira se u 50% aminokiselina, koje se mogu koristiti za energiju. Aminokiseline proizvode 4 kalorije po gramu. To znači da u jednu limenku dijetalne koke dobivate 36 kalorija. Taj je broj toliko mali da je praktički nebitan, sve dok dnevno ne pijete stotine limenki. Zabavna činjenica je da osoba prosječne težine može popiti 16,000 limenki dijetalne koke dnevno prije nego što pojede dovoljno aspartama da ih ubije.

Sukraloza je još jedno umjetno zaslađivač. U studijama provedenim na ljudima, sukraloza se izlučila nepromijenjena tijekom 5 dana.[1] Dakle, sa sukralozom, ljudsko tijelo ne čini joj apsolutno ništa i prolazi kroz tijelo nepromijenjeno. Također nema dokaza da ga mikroflora može preraditi. Povrh toga, PUNO je slađi od šećera i aspartama - Pepsi ga sadrži samo 40 mg.

To su dva najčešće korištena zaslađivača u dijetalnim gaziranim sokovima.

U osnovi su to kemikalije koje mogu komunicirati s vašim okusima, ali se ne razgrađuju kako bi osigurale dovoljno energije vrijedne pažnje.

NAPOMENA: Paketi sukraloze poput splende i jednaki su samo 5% sukraloze i 95% saharoze (tehnički dekstroza i maltodekstroza). Zbog toga zapravo imaju kalorija u sebi, ali imaju manje od 4 kalorije što im omogućuje da tvrde da nemaju kalorija. Jedini razlog zašto to čine je uravnotežiti slatki okus i ispuniti paket.

To, međutim, nema utjecaja na sukralozu u drugim proizvodima. Dijetalna gazirana pića, čak ni dijetna gazirana pića s Splendom nemaju dodani šećer.

Za više izvora pogledajte ovaj odgovor: Bart Loewsov odgovor na pitanje Čime soda-dijeta postaje nezdrava?

fusnote

[1] Metabolizam sukraloze i farmakokinetika u čovjeka.

Posljednje ažuriranje 10/12/2020

Komentiraj