Kako BMI i BMR mogu pomoći u procjeni zdrave prehrane i težine?

[Izgubio sam oko 105 kilograma i držao ga na par godina. Iz bilo kojeg razloga, Quora mi ne dopušta da to koristim kao vjerodajnicu.]

Hvala na A2A.

Kratki odgovor - ne mogu.

Pogledajte, BMI je zamišljen kao alat za procjenu zdravstvenog stanja tjelesne građe kod velikih populacija. Namijenjen je izračunavanju prosjeka. Beskorisno je pri procjeni tjelesnog sastava zdravlja pojedinaca.

Kako postajete viši od prosjeka, BMI postaje sve netočniji kao zdravstvena procjena. Ako ste dizač snage ili ako se na neki drugi način bavite aktivnostima koje daju više mišićne mase nego što to ima većina ljudi, BMI je izvan mogućnosti i reći će da ste pretili čak i ako vam je postotak tjelesne masti vrlo nizak .

BMI promatra ukupnu težinu, a ne masnu masu. Svejedno je čini li vašu dodatnu "težinu" masnoća ili mišići ili kostur adamanta, svejedno je izračunavanju BMI. : /

I ne govori apsolutno ništa o tome što biste trebali jesti.

Ako želite znati je li vaša tjelesna građa zdrava, puno će vam bolje ići kako se osjećate.

Osjećate li se dobro? Imate li energije? Možete li raditi stvari koje želite? Postoje li aktivnosti koje biste željeli raditi, ali ne možete jer ste preteški ili predebeli? Jahanje, ziplining, tobogan - odbijen sam zbog svih ovih aktivnosti zbog svoje težine i / ili veličine.

To je sranje. A ako se to dogodi pred hrpom drugih ljudi, to je ponižavajuće.

Možete li raditi stvari koje želite? Postoje li aktivnosti koje biste željeli raditi, ali nikada se niste trudili pokušavati jer ste preteški, preveliki, previše u formi? Odlučite želite li promijeniti svoj način života kako biste mogli raditi na iskušavanju ovih aktivnosti ili ih ponoviti ako ste nekada uživali u njima.

Kako su vaši laboratoriji? Jeste li zadovoljni rezultatima kada vam liječnik pregleda, te uzme krv i mokraću i pošalje ih u laboratorij na pretrage? Otkucaji srca, krvni tlak, kolesterol, šećer u krvi, svi oni brojevi koje liječnik prati da bi nadzirao vaše zdravlje - jesu li svi u zdravom rasponu ili ne? Ako je tako, ide vam izvrsno, bez obzira na vašu veličinu. Ako ne, imate problem, bez obzira na vašu veličinu.

Što se tiče prehrane, Google "jede čisto" i čini to na neki način. Nalazim se na protuupalnoj dijeti Kathy Abascal - u osnovi turbo nabijenoj verziji prehrane u čistoj formi - koju mi ​​je liječnik preporučio kao način pomoći u kontroli artritisa. Gubitak kilograma bio je sretna nuspojava. Abascal ima knjigu o Amazonu ako je želite pogledati, ali sve u tom području puno je bolje od načina na koji većina Amerikanaca jede.

Za vježbanje radite više nego sada svaki dan. Ako ste jako debeli i / ili jako u formi, počnite polako. Učini što možeš. Učini malo više što možeš. Počeo sam hodati manje od 2000 koraka dnevno, a sada obično hodam negdje između 10-15K dnevno. Polako poboljšanje je dobro; manja je vjerojatnost da se ozlijedite. Ako ste trenutno u boljoj formi, dodajte još zabavnih aktivnosti - penjanje po stijenama, ples, dizanje utega, planinarenje, biciklističke ture, plivanje, triatlon, trening ninje. Pogledajte što je dostupno u vašem području - živim u Seattlu, a u centru grada postoji mjesto gdje možete pohađati lekcije iz trapeza. 🙂 Možda ima i zabavnih stvari u vašem području, pa pogledajte.

Jedi zdravo. Više vježbajte. Nastavite to raditi zauvijek. To je tajna, ni više ni manje.

Sreća!

Posljednje ažuriranje 04/12/2020

Komentiraj