Kakav je osjećaj umetnuti prste u žensku rodnicu?

Uobičajeno je da se osobe s vaginama pitaju jesu li im spolni organi "normalni". Iako je svako tijelo različito i ne postoji nijedna "normalna" rodnica, istina je da unutar nje rodnica obično ima valovitu površinu, kao što ste primijetili kod svoje. Ovi nabori, grebeni i kvrge, poznati kao vaginalne ruge, izraženiji su tijekom reproduktivnih godina, što omogućuje vaginalnom kanalu da se proširi, što čini da se vaginalna sluznica manje suze tijekom porođaja, kao i tijekom seksa. Te ruge slične su grebenima koje osjetite kad vam jezik dodirne krov usta. Općenito, vaginalni je kanal relativno glatke teksture jedino prije puberteta i nakon menopauze.

Pored provjere osjećaja svojih rugae, možete provjeriti i ostatak svog zdravlja rodnice. Redovito pregledavanje vulve također vam može pomoći u prepoznavanju promjena koje mogu izazvati zabrinutost.

Iako se vulvu lako može pogledati zrcalom, ispitivanje rodnice može biti izazovno. Kao što ste spomenuli, možete umetnuti prste i osjetiti svoju jedinstvenu teksturu. Žene također mogu zaviriti u svoje vagine uz pomoć špekula - plastičnog ili metalnog medicinskog instrumenta koji razdvaja zidove rodnice. Pružatelji zdravstvenih usluga koriste spekul kada rade Papa test. Iako je teško dobiti spekulume, ljudi ga mogu pokušati naručiti u lokalnoj ljekarni ili trgovini medicinskim potrepštinama. Prije korištenja špekula:

  • Upoznajte se s radom spekuluma.
  • Podmažite ga mazivom na bazi vode.
  • Dođite u udoban položaj.
  • Opustiti.
  • Zatim umetnite spekul i otvorite ga unutar rodnice.
  • Pomoću svjetiljke ili drugog izvora svjetlosti moći ćete pregledati zidove rodnice i vrat maternice. Vjerojatno će biti i nekih iscjedaka iz rodnice. Konzistentnost ispuštanja mijenjat će se tijekom mjesečnog ciklusa.
  • Kad je samoispitanje završeno, uklonite spekul - ili ga ostavite otvorenim ili zatvorite prije uklanjanja - i očistite ga sapunom ili alkoholom.

Tijekom pregleda, ako iznenada primijetite nešto što izaziva zabrinutost, zakažite sastanak za posjet ginekologu, medicinskoj sestri ili drugom pružatelju zdravstvene zaštite.

Iako neki ne mogu pronaći spekulum, drugima koji ga dobiju može biti teško koristiti. Ako je to slučaj, vaginalni kanal i cerviks obično se mogu pregledavati tijekom godišnjeg ginekološkog pregleda. Ako vas ovo zanima, jednostavno recite davatelju usluge da želite znati kako izgledate i zatražite ogledalo. Kad je špekulum na svom mjestu, divite se ljepoti koja ste vi. Neki su pružatelji iznenađeni ovim zahtjevom; drugi su oduševljeni i vide to kao poučljiv trenutak.

Posljednje ažuriranje 07/01/2021

Komentiraj