Je li u redu kod kuće lijekove čuvati u hladnjaku?

Ako upute izričito ne naznačuju "Hladnjak", ne savjetuje se pohranjivanje lijekova u hladnjak

Izvor: Treba li lijekove čuvati u hladnjaku?

Pravilno skladištenje lijekova presudno je kako bi se osigurala njihova učinkovitost i učinkovitost. Svi lijekovi moraju se čuvati na hladnom i suhom mjestu, dalje od sunčeve svjetlosti i vlage. Neki lijekovi zahtijevaju posebne uvjete skladištenja, primjerice u hladnjaku ili čak zamrzivaču. Takvi lijekovi mogu brzo isteći ako se nepropisno čuvaju na sobnoj temperaturi, postanu toksični ili manje učinkoviti.

Neki primjeri lijekova koji zahtijevaju hlađenje su injekcije hormona korištene tijekom IVF (in vitro gnojidba), i neotvoreno bočice s inzulinom. Vrlo malo lijekova zahtijeva zamrzavanje, ali primjer bi bile injekcije cjepiva.

Ne moraju svi lijekovi ipak biti u hladnjaku. Zapravo, na njih mogu negativno utjecati fluktuirajuće temperature kućnih hladnjaka. Drugi je problem što se lijekovi mogu nenamjerno smrznuti, oštetivši se nastalim čvrstim kristalima vode.

Pacijentima se savjetuje da pažljivo pročitaju naljepnice ljekarne prije nego što svoje lijekove čuvaju kod kuće. U hladnjaku se smiju čuvati samo lijekovi koji sadrže uputu "Ohladi, ne smrzavaj se", po mogućnosti u glavnom odjeljku, dalje od vrata ili prostora za hlađenje.

Kako sigurno čuvati lijekove

Izvor: Pohrana lijekova: MedlinePlus Medical Encyclopedia

Pazite na lijek.

  • Znajte da toplina, zrak, svjetlost i vlaga mogu oštetiti vaš lijek.
  • Čuvajte lijekove na hladnom i suhom mjestu. Na primjer, spremite je u ladicu komode ili kuhinjski ormarić dalje od štednjaka, sudopera i svih vrućih uređaja. Lijek također možete čuvati u kutiji za čuvanje, na polici ili u ormaru.
  • Ako ste poput većine ljudi, lijek vjerojatno spremite u kupaonski ormarić. No toplina i vlaga iz vašeg tuša, kupke i sudopera mogu oštetiti vaš lijek. Vaši lijekovi mogu postati manje moćni ili se mogu pokvariti prije isteka roka valjanosti.
  • Tablete i kapsule lako se oštećuju toplinom i vlagom. Tablete aspirina razgrađuju se u ocat i salicilnu kiselinu. To iritira želudac.
  • Uvijek držite lijek u originalnoj posudi.
  • Izvadite vatu iz bočice s lijekom. Vata uvlači vlagu u bocu.
  • Pitajte svog ljekarnika o određenim uputama za čuvanje.

Čuvajte djecu.

  • Uvijek čuvajte svoj lijek izvan dohvata i djece.
  • Spremite lijek u ormarić s dječjom zasunom ili bravom.

Budite sigurni ... za dodatne upute obratite se svom ljekarniku !!!

Posljednje ažuriranje 20/12/2020

Komentiraj