Je li sigurno jesti omot od kobasica?

uvelike ovisi o kakvoj se kobasici radi i o kakvoj se ovojnici koristi. Prirodni crijevi su podsluzni sloj crijeva svinja, ovaca, goveda i ponekad konja, a crijeva su prethodno isprana, ostrugana i očišćena ručno, u novije vrijeme strojevi se koriste za veliku proizvodnju. Prirodna crijeva dišu, dopuštajući okusima pušenja i kuhanja da prožmu ovojnicu i ulijeju meso, dajući kobasici bogat, ujednačen okus. Prirodna crijeva imaju jedinstvene prirodne obline i sjaj, zaobljenih krajeva na kojima je kobasica povezana, što daje vizualnoj privlačnosti kobasice.

Umjetna crijeva izrađena su od kolagena, celuloze ili čak plastike i možda neće biti jestiva. Umjetna crijeva od životinjskog kolagena mogu biti jestiva, ovisno o podrijetlu sirovine. Kolagena crijeva uglavnom se proizvode od kolagena u goveđim ili svinjskim kožama, te kostima i tetivama. Može se dobiti i od peradi i ribe. Izrađuju se više od 50 godina i njihov se udio na tržištu povećava. Obično su troškovi proizvodnje kobasica u kolagenu znatno niži od proizvodnje kobasica u crijevima zbog veće brzine proizvodnje i nižih zahtjeva radne snage. Najnovija generacija kolagenih crijeva obično je nježnija od prirodnih crijeva, ali ne pokazuje "ugriz" ili "ugriz" prirodnih kobasica. Najveći volumen kolagenih crijeva je jestiv, ali poseban oblik debljih kolagenskih crijeva koristi se za salame i kobasice velikog kalibra, gdje potrošač obično ljušti ovojnicu s kobasice. Kolagena crijeva su jeftinija za upotrebu, daju bolju kontrolu težine i veličine i lakša su za rukovanje u usporedbi s prirodnim crijevima.

Celuloza, obično od pamučne košuljice ili drvene celuloze, prerađuje se u viskozu koja se zatim istiskuje u prozirna, žilava crijeva za izradu žica i prostirki. Oni su također ošišani za lakšu upotrebu i mogu se tretirati bojom kako bi se stvorile "crvene žarište". Kućište se ljušti nakon kuhanja, što rezultira frankovima bez kože. Otopine celulozne viskoze kombiniraju se s drvetom ili, na primjer, pulpom od abake kako bi se napravila vlaknasta crijeva velikog promjera za bolonju, salatu od Cotto-a, dimljenu šunku i druge proizvode narezane za sendviče. Ova vrsta je također propusna za dim i vodenu paru. Mogu biti ravne ili ošišane, ovisno o primjeni, a mogu se prethodno tretirati dimom, karamelom ili drugim površinskim tretmanima.

Plastična crijeva se ne jedu. Također mogu biti ravne ili s košuljama. Općenito dim i voda ne prolaze kroz kućište, pa se plastika koristi za nepušene proizvode gdje se očekuju visoki prinosi. Unutarnja površina može se laminirati ili koekstrudirati s polimerom s afinitetom za bjelančevine mesa zbog čega se meso lijepi za film, što rezultira određenim gubicima kad se ljušti ovojnica, ali većim ukupnim prinosom zbog bolje kontrole vlage.

Posljednje ažuriranje 07/01/2021

Komentiraj