Je li nezdravo piti kavu natašte?

Kava je prekrasna, voljena, gotovo sveta, čudotvorna tekućina koja napaja sve naše nade i snove. Samo pripazite da uzmete međuobrok prije prve šalice. Mi smo (definitivno) ne govori vam da na bilo koji način odustanete od kave, ali želimo biti sigurni da ne pretjerujete s uključenim kofeinom prazan želudac.

„PROŽVORITE PRIJE NEGO ŠTO DOBRITE“ ☕

"Probudite se i pomirišite kavu" pomalo vara. Svakako, možete povući dašak svježeg napitka dok se kotrljate iz kreveta, ali trebali biste grickati kiflicu prije nego što se preblizu šalici za kavu. Kava uzima prilično danak na vaš probavni sustav. Budući da kava pojačava vašu proizvodnju želučane kiseline, ako imate hranu u trbuhu, spriječit ćete da dodatna kiselina pojede vašu unutrašnjost. Ako prečesto pijete kavu na prazan želudac, solna kiselina koju vaše tijelo ošteti oštetit će vam sluznicu želuca. To vrijedi i za kavu bez kofeina.

Uz oštećenje sluznice želuca, pijenje kave na prazan želudac može vam dati i neke druge neugodne nuspojave. Može vam stvoriti tremu, tresenje i druge efekte povlačenja, uključujući promjene raspoloženja, dr. Adam Simon, glavni medicinski službenik u Online konzultacije s liječnikom, razgovarajte s liječnikom opće prakse u Velikoj Britaniji | Guraj doktora, Rekao je Izraziti. To bi također moglo povećati simptome anksioznosti, pojačati puls, učiniti vas razdražljivima i otežati fokusiranje.

“IGRA NA ČEKANJU”

Šalica kave s prvom stvari nije čak ni najbolji plan za pravilno buđenje ujutro. Svako jutro vaše tijelo samo probuđenjem dobije trzaj kortizola (hormona koji vas tjera na uzbunu). Ispijanje kave da biste pokrenuli stvari ujutro kada su razine kortizola već na visokoj točki zapravo se mogu povratiti. Idite na šalicu kave u sredinom jutra ili popodneva kad vam razina kortizola počne padati. Bit će puno učinkovitije!

Iako znanost ne podržava prvo ispijanje kave ujutro, utjehu pronađite u tome što znanost ne dajte palčeve za sparivanje napitka s krafnom.

Posljednje ažuriranje 09/01/2021

Komentiraj