Je li netko imao grozan okus u ustima nakon vađenja zuba?

Bok Tan AZ. Hvala na A2A.

Vađenje zuba u osnovi je bezbolno uklanjanje zuba pomoću odgovarajućih instrumenata od strane obučenog osoblja (stomatologa) slijedeći aseptične uvjete što je više moguće. Nakon što pročitam vaše pitanje, primijetim da je osobi uklonjen zub i od tada osjeća loš okus u ustima. Nakon što sam u svom mandatu učinio mnoštvo vađenja (može biti oko 200 vađenja godišnje), još nisam naišao ni na jedan slučaj kada se pacijent žalio na loš okus u ustima. Vidio sam kako se pacijenti žale na bol / oticanje / kasno zacjeljivanje mjesta ekstrakcije, ali ne zbog lošeg ukusa.

Ako u budućnosti naletim na takvog pacijenta, poduzet ću sljedeće korake za rješavanje slučaja:

 1. Kada je točno primijećena promjena okusa?
 2. Na što pacijent sumnja zbog lošeg ukusa? Je li to negdje zapela krv ili gnoj ili hrana?
 3. Kakav je loš ukus? Ima li okus slanog ili kiselog ili metalnog?
 4. Kakva je oralna higijena pacijenta? Postoji li mnogo naslaga kamenca (guste naslage na zubu zbog nepravilnog četkanja)?
 5. Je li površina jezika čista ili je na površini jezika debeo sloj (uglavnom žućkast) zbog nečišćenja sredstvom za čišćenje jezika?
 6. Doživljava li pacijent jaku bol na mjestu vađenja? Je li pravilno slijedio upute nakon vađenja?

Pitajući i provjeravajući gore spomenute upite, zaključio bih da bi loš okus vjerojatno bio, ali nije ograničen na sljedeće uzroke:

 1. Loša oralna higijena
 2. Suha čahura: Bolno stanje mjesta ekstrakcije zbog sekundarne infekcije. Zaražena izložena kost proizvodi vrlo loš miris (iako osobno nisam primijetio takav simptom kod svojih pacijenata).
 3. Obilna upotreba antibiotika. Antibiotici utječu na oralnu i crijevnu bakteriju uzrokujući promjenu mikrobne flore i tako mogu dati promjenu okusa u ustima.
 4. Krvarenje s mjesta ekstrakcije ili drenaže gnoja zbog sekundarne infekcije. Krv ili gnoj pomiješani u slini daju vrlo loš osjećaj okusa.
 5. Loša oralna higijena. Naslage kamenca na zubima imaju puno mikroba i prehrambenih tvari koje mogu i mijenjaju okus.

Na kraju, osobno mislim da je užasan okus nakon vađenja zuba možda posljedica krvarenja (što je normalno nekoliko minuta) iz vađenog područja zuba koje se pomiješa sa slinom dajući slani / metalni okus.

Nadam se da sam odgovorio na vaše zadovoljstvo, premda nisam zadovoljan svojim odgovorom, jer moram temeljito pregledati pacijenta kako bih donio konačan zaključak.

Posljednje ažuriranje 08/12/2020

Komentiraj