Je li neprobojna kava zdrava?

Na to je teško odgovoriti u cjelini, ali podijelimo ga na njegove pojedinačne dijelove.

Kao profesionalni biohaker, pijem nešto slično Bulletproof kavi svaki dan, i to već godinama, iako to nije potpuno isto. U svakom ću slučaju razgovarati o svojim iskustvima i znanju koje imam po tom pitanju, iako to ni na koji način nije iscrpno.

Prvo, ako govorite čisto o sama marka kave, za razliku od stvarnog miješanog konačnog proizvoda, da, neprobojna kava vjerojatno je zdrava sama po sebi. Međutim, oko osobne marke kave Davea Aspreya vlada velika pompa, što zapravo i ne podnosi da bih se ovdje želio obratiti.

Asprey tvrdi da su mikotoksini (u osnovi plijesni) razlog zašto kava ima gorak okus, čini vas slabima itd., Te što nepropusna kava podliježe zaštićenom postupku koji osigurava njihovo uklanjanje. Iako ne mogu tvrditi da on 100% nema poseban postupak koji to čini, mnogi ljudi vjeruju da je vjerojatno riječ o istim ili sličnim procesima koji u osnovi cijela industrija kave provodi svoja zrna kave kako bi uklonila plijesni i gljivice. Zove se mokra obrada i zapravo je stvar koja se radi širom svijeta.

Ali za mene je najvažnije to što Asprey tvrdi da mikotoksini čine vašu kavu gorkom. što je nešto što gotovo nitko drugi ne podupire, a smatra se općenito mitom u industriji kave. Kava vam je gorka, jer ... pa ... kava je gorka, slično načinu na koji je gorka tamna čokolada. Samo is.

Dalje do te točke, u tri neovisna laboratorijska ispitivanja, Ben Greenfieldu Što Utvrđeno je da marka kave ima najveći sadržaj antioksidansa i najnižu stopu plijesni, otrova i pesticida među desecima marki kave, uključujući i zdravstvene kave (ne navodi ime neprobojan, ali insinuira na podcastu da je testiran), pa pretpostavljam da bi s te točke gledišta Kion na temelju vašeg pitanja vjerojatno bio zdraviji od kave s oznakom Bulletproof.

(Potpuno otkrivanje, imam apsolutno NULU povezanost s Benom Greenfieldom, Daveom Aspreyem ili njihovim robnim markama)

Marke na stranu, a što je s kavom? Koliko je kava zdrava, bez obzira na to tko je uzgaja ili pakira.

Studije su pokazale da je kava jedna od najviših antioksidativnih namirnica koje je čovjeku poznato, a dijelovi neke znanstvene literature navode da kava jest o hrana s najvećim antioksidansom. Povrh svega, oni koji redovito piju kavu pokazali su u studijama da imaju niže stope Alzheimerove bolesti, bolesti jetre i dijabetesa, raka - zapravo, svi uzroci smrti su smanjeni u redovnim kavopijama. Pa pretpostavljam da je s te točke gledišta kava zdrava.

Pa što je s postupkom? Miješanje kave s maslacem, a ponekad i MCT uljem i drugim aditivima?

Znamo da ljudskom tijelu trebaju zdrave masti, i sve dok potječu iz dobrog organskog izvora poput kokosovog ulja, MCT ulja, maslaca hranjenog travom, gheea ili bilo čega drugog, trebalo bi biti sasvim u redu za prehranu ljudi. Puno bolje nego da unos masti unosite iz hamburgera ili masti u krumpirićima kuhanim u ulju. Međutim, meni se sviđa učinak širenja kofeinskog hita miješanjem kave s maslacem, kao i činjenica da je prokleto dobrog okusa, pa to radim iz tih razloga.

Dakle, zaključak? Popijte nepropusnu kavu ako želite, ujutro pomiješajte svoje stvari ako vas to zagolica ili jednostavno kavu popijte samostalno. Za mene me nije briga ni u jednom slučaju, glavno što je važno je da svakodnevno uzimam 1-2 šalice najkvalitetnije kave koju si mogu priuštiti, jer istraživanje ukazuje na činjenicu da ću živjeti duže , zdraviji život ako to učinim.

Posljednje ažuriranje 08/12/2020

Komentiraj