Je li Finasteride siguran za muškarce? Ako jest, koliko dugo ga mogu koristiti?

Propecia koja se naziva i Finasteridom uobičajena je terapija opadanja kose koju dermatolozi i liječnici preporučuju za stanjivanje kose. Sprječava stvaranje DHT smanjenjem ometajućeg enzima 5-alfa-reduktaze. Kao rezultat, razina testosterona raste, ali isto tako i višak estrogena koji nije dobar za tijelo.

Višak estrogena negativno utječe na metabolizam glukoze, pa što je veća količina estrogena u muškarca, to štetniji učinci utječu na osjetljivost na inzulin. To također objašnjava zašto finasterid gubi udarac kako se povećavaju razine gobulina koji veže spolni hormon. Također zato što sprječava 5-alfa reduktazu na neprirodan način, utječe na Gaba receptore u mozgu što opet može dovesti do nuspojava poput anksioznosti, depresije i moždane magle.

Prema proizvođačima Propecie, samo 2% ljudi zapravo pati od nuspojava, no promatranje stvarne osobe od strane liječnika, pacijenata, pa čak i web stranica poput propeciasideeffects.com ili propeciahelp.com sugerira da će bliže 1 od 3 korisnika potencijalno razviti neku vrstu nuspojava. U stvari, postoje stotine parnica u sudskom postupku protiv Sjedinjenih Država protiv Mercka zbog nuspojava kod pacijenata za koje se smatra da su trajne.

Možete razmisliti o zamjeni prirodnim spojem zvanim Ecklonia Cava koji prirodno potiče rast kose. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26848214
Razlika između lijekova i prirodnih spojeva je u tome što se lijekovi samo isključuju i uključuju ključne funkcije dok prirodni spojevi nježno moduliraju.

Posljednje ažuriranje 23/01/2021

Komentiraj