Je li digitalni detox dobar?

Pa, slažem se da je digitalni detox potreba sata. Pojam "Digital Detox" može se pojednostaviti na sljedeći način - Digital: - Razni elektronički uređaji, posebno pametni telefoni i prijenosna računala. Detox: - Razdoblje iz kojeg se osoba suzdržava od ovih uređaja, pa otuda i izrazi "Digital Detox". Detoksiranje smatra se načinom da se usredotočimo na društvene interakcije bez ikakvih ometanja. Stalno nas bombardiraju mnoštvom digitalnih podataka iz različitih izvora. Sada, s velikom pokrivenošću Interneta, sasvim je očito da su nebrojene najnovije stvari dostupne na našim savjetima za prste Neka to budu obavijesti o vijestima ili nedavne objave na FB-u ili Insta. Uz neprestano digitalno brujanje uokolo, svi smo prisiljeni raditi više zadataka. Stoga stres, hipertenzija i hipertenzija proizlaze iz stalne povezanosti.

U ovoj eri digitalnog porobljavanja sve žudi za našom pažnjom. Stalno buljimo u svoje ekrane, gledamo seriju na Netflixu ili gledamo naš omiljeni film na Amazon Primeu. Svi smo postali digitalni zombiji i odvojili smo se od stvarnog života.

Osobno sam promatrao ljude koji prevlače svoje WhatsApp kontakte odozgo prema dolje i odozdo prema gore, iako nitko od njihovih prijatelja ne šalje niti jedan tekst. Iz ove bizarne aktivnosti sigurno se može zamisliti kako smo svi postali najnoviji robovi digitalizacije. Razgovori licem u lice, brza šetnja prirodom, vježbanje i osmijeh gotovo su izgubili sjaj. Zalijepljeni za naše zaslone, mozak nam je postao trom, što zauzvrat koči našu produktivnost u svim aspektima života.

Bez raspadanja ne možemo funkcionirati bolje i to bi nas izbacilo iz kolosijeka. Budući da smo povezani 24x7, distanciramo se od društva u fizičkom svijetu što zauzvrat utječe i na odnos.

Sada budimo pragmatični kako bismo pronašli rješenje za ovu sveprisutnu digitalnu vezu koja je raširena među ljudima -

Osobno slijedim pravilo 50 - 10. Prvih 50 minuta držim se određene aktivnosti u offline formatu, a zatim sljedećih 10 minuta koristim svoj telefon. Ali osiguravam da u prvih 50 minuta neću ni gledati svoj telefon. To je jedino pravilo koje usvajam da bih imao "digitalnu" ravnotežu. Naš će se svijet međusobno povezati i mi ga moramo prihvatiti. Jedino rješenje je postići savršenu ravnotežu između stvarnog svijeta i digitalizacije kako bismo vodili sretan i zdrav život. Vježbanje digitalnog detoksikacije može nam pomoći da uspostavimo manje stresnu ravnotežu između poslovnog i privatnog života.

Posljednje ažuriranje 14/01/2021

Komentiraj