Jačaju li tetive i ligamenti (zglobovi) treningom s utezima?

Daje.

Razvoj ligamenata uvelike je povezan s razvojem gustoće kostiju.

Tetive s mišićima.

Razvoj tetiva ne događa se tako brzo kao razvoj mišića, ali je brži od razvoja ligamenata ili kostiju.

Procjenjuje se da je posljednjim dvjema komponentama obično potrebno oko 6 mjeseci da se prilagode stalnom ili ponavljanom opterećenju sustava.

Tetive bliže 3-6 mjeseci.

Mišić bliže 1-3 mjeseca.

Naravno, to ovisi o vašoj dobi za trening, prehrambenom unosu i hrpi drugih čimbenika koje treba uzeti u obzir.

Većina tkiva u vašem tijelu sastoji se od dva osnovna proteina, kolagena i elastina. Njihov omjer u osnovi određuje jesu li nešto mišići (više elastina) ili tetive (više kolagena nego kosti, ne toliko elastina koliko mišići) ili ligamenti (više kolagena nego tetiva, ne toliko kosti) ili kosti. Arterije imaju puno elastina, posebno u blizini srca, vaša je koža također omjer ovo dvoje, zapravo većina vezivnog tkiva u vašem tijelu neki je omjer ova dva što čini idealan slučaj, ali to je osim smisla .

* Nešto je složenije od ovoga, ali to je brza suština.

Poanta je u tome da će se svi prilagoditi opterećenjima s kojima radite u programu treninga snage.

Suprotno onome što je netko naznačio, ne morate pokušavati izvaditi mišić iz jednadžbe i izravno naprezati zglob kratkim rasponima pokreta; Zapravo je to vjerojatno loša ideja jer gledate na nepovoljne sile smicanja ili kompresije na zglobu koje mogu premašiti kapacitet.

Učinit će vam osnovni napredak u teškim dizačima poput čučnjeva, klupe, preše, olimpijskog dizanja, zgiba itd. ...

Ako ste relativno novi u treningu s utezima, započnite s podizanjem oko 8 Rep Max. Nakon što postignete značajan napredak (vjerojatno oko 3 mjeseca), morat ćete dodati veću težinu i povećati intenzitet, pri čemu biste se vjerojatno trebali preseliti na 5-8 RM (opet, vjerojatno otprilike 3 mjeseca, ali to su labave smjernice , ovisno o iskustvu treniranja, imate li trenera, koliko možete trenirati itd ... itd ...), tada ćete vjerojatno krenuti prema treningu u 3-6 RM (Rep Max), dok ne budete spremni ići nakon opterećenja ispod 3RM ili većih intenziteta koji vas približavaju vašem 1RM.

S tim napredovanjem NIŠTA nije pogrešno, pod uvjetom da pravilno izvodite vježbe i individualizirate gdje je to prikladno.

Češće možda nećete poželjeti prijeći intenzitet veći od 3RM, ali opća populacija zdravstvene koristi ovog raspona dizanja uglavnom zanemaruje. Snaga / razvoj snage uz mobilnost / fleksibilnost dva su najbolja pokazatelja kvalitete života kako starimo.

Žene posebno imaju koristi od povremenog dizanja visokog intenziteta, jer sprečava ispiranje minerala iz kostiju (osteroporoza) kasnije u životu, čemu su sklonije od muškaraca.

Nadalje, ako želite da vaši mišići postanu veći, osiguravanje velike šasije uvelike podupire novu mišićnu masu, podizanje u ovom rasponu omogućuje veći razvoj mišića stvaranjem veće šasije.

Jednostavno vam tijelo neće dopustiti da u svoj automobil ubacite više konjskih snaga (ljudsko tijelo), bez povećanja veličine šasije, što je i slučaj dizanja visokog intenziteta.

1-6 ponavljanja najviše je povezano s razvojem ligamenata, kostiju i tetiva, pa ćete ga poželjeti iskoristiti u jednom trenutku u dobro osmišljenom programu treninga snage.

Posljednje ažuriranje 09/01/2021

Komentiraj