Ima li kolagen tercijarnu strukturu?

Protein kolagena sastoji se od trostruke zavojnice, koja se uglavnom sastoji od dva identična lanca (α1) i dodatnog lanca koji se malo razlikuje po svom kemijskom sastavu (α2). Aminokiselinski sastav kolagena netipičan je za proteine, posebno s obzirom na visok sadržaj hidroksiprolina.

Kvaterinarski protein

Donja slika je struktura vlakana Građa kolagena

Imenovanje strukture proteina može biti pomalo zbunjujuće:

Izvor: Struktura proteina

Gornji živopisni crtež identificiran je kao kvaternarna struktura. U kolagenu su tri lanca i oni su omotani jedan oko drugog alfa-zavojnicom. Te se zavojnice zatim poravnaju kako bi se stvorilo vlakno. Dakle, primarna struktura je jedan lanac, sekundarna (ili tercijarna?) Struktura je alfa-zavojnica, a tercijarna (kvartarna?) Struktura je dugo vlakno. Kvaterinarski protein

Isti izvor opisuje strukturu kolagena kao:

  • Odlomak kvartarna struktura proteina uključuje grupiranje nekoliko pojedinačnih peptidnih ili proteinskih lanaca u konačni specifični oblik. Razne interakcije povezivanja, uključujući vodikovu vezu, mostove soli i disulfidne veze drže različite lance u određenoj geometriji. Dvije su glavne kategorije bjelančevina s kvartarnom strukturom - vlaknaste i globularne.
  • Vlaknasti proteini poput keratini u vuni i kosi sastavljeni su od namotanih alfa-spiralnih proteinskih lanaca s drugim raznim zavojnicama analognim onima koje se nalaze u užetu. Ostali keratini nalaze se u koži, krznu, kosi, vuni, kandžama, noktima, kopitima, rogovima, ljuskama, kljunovima, perju, aktinu i misinu u mišićnim tkivima i fibrinogenu potrebnom za stvaranje krvnih ugrušaka. Video u nastavku opisuje razlike između keratina i kolagena.

Posljednje ažuriranje 14/12/2020

Komentiraj