Ima li jedenje hrskavice na kokošjoj kosti bilo kakvu hranjivu vrijednost?

Tradicionalna dijeta često „jede do kostiju“, što znači da grize koštane dijelove umjesto da se blaguje mesom. Nekad sam mislio da je ovo ekonomija, ali kako je provedeno više studija o ravnoteži aminokiselina potrebnih tijelu, shvatio sam da hrskavica i kosti imaju hranjivu vrijednost. Juhu od pilećih kostiju počeo sam raditi početkom 2000-ih i hranio sam je starijim roditeljima. Moj je otac volio pijuckati kriglu tople juhe od kostiju nakon kemoterapije - bilo je sve što je mogao zadržati.

Na tečaju ayurvede instruktor je zagovarao koštanu juhu za one koji se oporavljaju od anoreksije i drugih ozbiljnih bolesti. Bio sam šokiran! Ayurveda je dio vegetarijanske tradicije, pa sam pitao. Instruktor je rekao da koštana juha pruža najlakše dostupne hranjive sastojke koji su neophodni kada je tijelo oslabljeno. Život pacijenta je na prvom mjestu.

Dobivam pastirne kokoši i noge za pirjanje kako bih napravio pileću juhu, a zatim kosti, kožu i hrskavicu ponovno prokuham octom dok se hrskavica ne otopi i kosti se ne počnu raspadati. Kad se završi drugo ključanje, kosti bedara su označene na mjestu gdje su se proteini i minerali isprali u juhu.

Ovaj nektar bogat hranjivim tvarima najbolji je način jesti blizu kostiju.

Posljednje ažuriranje 02/01/2021

Komentiraj