Hoće li dodaci kolagena ili aminokiselina zaliječiti ozljedu ligamenata?

Suplementi kolagena mogu ubrzati oporavak povećavajući sintezu kolagena na mjestu ozljede. Kolageni peptidi pokazali su tu korist u dnevnim dozama od 10-15 g.

Također, dodaci kolagena tipa II mogu također pomoći održavanjem interkartilaginozne upale (i stimuliranjem proizvodnje kolagena u vašem tijelu).

Dodaci aminokiselina mogu neizravno pomoći u oporavku, ali ne izravnim utjecajem na zacjeljivanje ligamenata. O tome više u nastavku.

Pokušavam ubrzati oporavak. No, pripazite da ligamentima date vremena da se potpuno zacijele prije nego što se vratite u punu aktivnost. Studije o nesteroidnim protuupalnim lijekovima pokazale su da se atletičari mogu vratiti na teren ukidajući upale i bol NSAR-ima, ali također povećava stopu recidiva ozljeda (za čak 25%).

Pročitajte više o tome na našem blogu ovdje: Dodaci za nadoknadu ozljede: konačni vodič

Više informacija o svakom:

Dodaci kolagenu: Osim što pomaže u prevenciji starosno trošenje, ublažiti bolovi u zglobovima kod sportašai poboljšati zdravlje kože - dodaci proteinima kolagena mogu također pojačati sintezu kolagena u ozlijeđenim zglobnim strukturama.

U malom placebo kontrolirana studija, Rezultiralo je 5-15 grama proteina kolagena obogaćenog vitaminom C pet puta veća masa kolagena u ozlijeđenim ligamentima nego placebo skupina (mjereno u% suhog masenog kolagena).

Preporučena doza kolagena proteina za ublažavanje nelagode u zglobovima i poboljšanje sinteze kolagena je 10-15 g dnevno.

Kolagen tip II: Dodavanje kolagena tipa II daje novi učinak na tijelo: it regulira imunološki odgovor odgovoran za inter-hrskavičnu upalu, koja podržava cjelokupni proces zacjeljivanja i pomaže u upravljanju razinom boli.

Istraživači vjeruju da dodavanje kolagena tipa II potiče tijelo da proizvodi više vlastitog, zajedno s ostalim proteinima koji podržavaju strukturu zglobova i kože (elastin i fibrilin).

Esencijalne aminokiseline (EAA): Dodatak mješavini esencijalnih aminokiselina smanjuje gubitak mišića tijekom razdoblja oporavka (niži intenzitet vježbanja ili potpuni odmor). To se može pripisati aminokiselini razgranatog lanca leucin, jer ona igra primarnu ulogu u sintezi proteina.

No, suplementacija visokim dozama leucina ima negativne nuspojave i čini se da je prisutnost ostalih esencijalnih aminokiselina važna za upotrebu bilo koje.

Isto vrijedi i za uvijek popularni dodatak BCAA (aminokiseline razgranatog lanca) koji uključuje samo tri aminokiseline: leucin, izoleucin i valin. Istraživanja ukazuju na druge EAA moraju biti prisutni da bi imali koristi od izgradnje mišića.

Ako želite pojačati sintezu mišićnih bjelančevina i smanjiti gubitak mišića, dodavajte 5-10 g svakodnevno esencijalnih aminokiselina umjesto drugih pojedinačnih dodataka ili mješavina (ili samo pripazite da unosite dovoljno proteina iz hrane.).

U ovaj smo članak sastavili hranjive tvari za oporavak od ozljeda utemeljene na istraživanjima. Provjerite jeste li zainteresirani za optimizaciju oporavka od ozljeda bez negativnih nuspojava NSAID-a:

Dodaci za nadoknadu ozljede: konačni vodič

Posljednje ažuriranje 21/12/2020

Komentiraj