Gubim centimetre, ali ne mršavim, je li to u redu?

Vaganje je tipičan dio pokušaja mršavljenja. Vaša težina nije samo broj, već nešto što zapravo može promijeniti vaše osjećaje prema sebi. Prvo stanite na ljestvicu ujutro, a ako je taj broj niži nego što je bio prije, možda ćete se osjećati bolje zbog sebe. Ako je viši, vaš dan može započeti klizanjem prema dolje. Ali što zapravo znači vaša težina i koliko je korisna kada je riječ o praćenju napretka u mršavljenju? Učenje odgovora na ta pitanja može vam dati potpuno drugačiju perspektivu na vašoj ljestvici.

Fokusiranje na gubitak masnoće, a ne na mršavljenje

Kad govorite o mršavljenju, ono što obično mislite je mršavljenje. Želite smršaviti oko bokova, bedara, trbuha i ruku. Ali, neobična stvar kod mršavljenja je da to ne znači uvijek gubitak stvarne težine van vage.

Možda zvuči čudno, ali moguće je mršaviti, a da zapravo ne vidite promjenu u težini. To se događa kada gubite tjelesnu masnoću dok dobivate mišiće. Vaša težina može ostati ista, čak i dok gubite centimetre, znak da se krećete u pravom smjeru. Problem je u tome što ste možda usredotočeni na ljestvicu, vjerujući da ako se taj broj ne promijeni, jednostavno nećete postići stvarne rezultate. Poznavanje razlike između gubitka kilograma i gubitka tjelesne masti može promijeniti način na koji vidite svoje ja, svoj napredak, a možda čak i kako gledate na vlastito tijelo.

Istina o vašoj težini

Tipična vaga prikazuje vašu težinu, ali vam ne govori koliki je dio tezine mišića, masti, vode, kostiju ili organa. Težina bodybuildera mogla bi biti izvan ljestvice zbog viška mišića, ali ne znači da ima prekomjernu težinu ili je debeo. Poznavanje vašeg sastava tijela presudna je informacija ako zaista želite postići rezultate, a nažalost, tipična ljestvica vam to ne govori.

Drugi razlog zbog kojeg težina vage nije toliko pouzdana jest što se ona stalno mijenja. Vidjet ćete promjene težine tijekom dana, ponekad i do 10 kilograma, ovisno o tome što i koliko često jedete i pijete, koliko često idete u kupaonicu ili zadržavate li vodu.

Vaga ima neke važne namjene. Za ljude koji su izgubili kilograme, studije su pokazale da im redovito vaganje pomaže u održavanju tog gubitka kilograma. Težina se s vremenom lako privuče, pa je vaga u tom pogledu koristan alat.

Iako vaga nije potpuno beskorisna, možda nije najbolji alat za ljude koji tek započinju program gubitka masnog tkiva. Ako vam to ne pomaže da ostanete na putu i postignete svoje ciljeve, možda je vrijeme da zauzmete drugačiji pristup praćenju svog napretka.

Fokusiranje na gubitak masnog tkiva puno je važnije od usredotočenja na vašu težinu. Kad izgubite tjelesnu masnoću, unosite trajne promjene u svoje tijelo, mijenjajući sastav tijela tako da imate manje masnoće i više mišića. Kad smršavite, mogli biste izgubiti vodu ili čak mišiće. Nemoguće je znati vidite li stvarne rezultate ili samo produkt svojih svakodnevnih navika, hormonalnih promjena i promjene razine hidratacije.

Što znati kad se popnete na vagu

Kada prvi put započnete program, možda će vam trebati dodatni poticaj da nastavite i dokaz da to što radite djeluje. Vaga vam to možda neće dati. Evo zašto vas vaga može zavesti.

  • Mjeri sve: Broj na ljestvici uključuje sve - mišiće, masnoće, kosti, organe, masnoću, hranu i vodu. Iz tog razloga, vaša težina vage može biti varljiv broj.
  • Ne odražava promjene koje se događaju u vašem tijelu: Ako radite kardio i trening snage, možda ćete stvoriti nemasno mišićno tkivo istovremeno gubeći masnoće. U tom se slučaju vaga možda neće promijeniti iako ste vitkiji i vitkiji.
  • To ne odražava vaše zdravlje: Vaga ne može razlikovati masnoću od mišića. To znači da osoba može imati nisku tjelesnu težinu, ali i dalje imati nezdravu razinu tjelesne masti.
  • Nije uvijek pozitivan motivator: Ako zakoračite na ljestvicu i nezadovoljni ste onim što vidite, kako se to osjećate? Možete preispitivati ​​sve što radite, pitajući se zašto se uopće trudite. Usredotočenost na težinu može zasjeniti pozitivne rezultate koje postižete, poput gubitka masnog tkiva, veće izdržljivosti i veće razine energije.

Promjena načina mjerenja uspjeha

Čak i ako niste spremni prestati se vagati u potpunosti, korištenje drugih načina za mjerenje napretka može vas držati motiviranima i pomoći vam da shvatite da ima unošenje promjena, bez obzira što skala govori. To je osobito istinito ako ne mršavite tamo gdje biste željeli.

Pomaže vam da se sjetite da vaše tijelo gubi na težini određenim redoslijedom na temelju vašeg spola, dobi, genetike i drugih čimbenika izvan vaše kontrole. To što ne mršavite u bokovima ne znači da negdje ne mršavite. Možda je samo iz mjesta do kojeg vam nije mnogo stalo.

Ostale metode za mjerenje uspjeha uključuju:

  • Provjerite kako vam odjeća odgovara. Ako se uklapaju labavije, znate da ste na dobrom putu. Pomaže imati jedne hlače koje su malo preuske. Isprobajte ih jednom mjesečno i napravite bilješke kako odgovaraju. Odjeća ne laže.
  • Izmjerite mjere da vidim gubim li centimetre. Mjerenje tijela u različitim točkama pomaže vam da shvatite gubite li masnoće. Znajući da vas to može motivirati da nastavite i omogućiti tijelu da reagira na vaše treninge.
  • Koristite vagu koja mjeri tjelesnu masnoću kroz bioelektričnu impedansu. Te su vage dostupne po raznim cijenama ili ih možete dobiti u teretani ili zdravstvenom klubu. Iako na njih mogu utjecati različiti čimbenici, pružit će vam precizniji prikaz gubite li masnoću i dobivate mišiće ili ne. Možete i testirati tjelesne masnoće ili koristiti internetski kalkulator. To su obično pretpostavke, ali ako se pod istim okolnostima svako toliko testirate, možete vidjeti je li taj broj masnih naslaga u tijelu manji.
  • Postavite ciljeve izvedbe. Umjesto da se brinete zbog gubitka kilograma ili gubitka masnog tkiva, usredotočite se na ispunjavanje određenog broja treninga svaki tjedan ili natjecanje u utrci. Pogledajte koliko sklekova možete napraviti ili koliko dana zaredom možete vježbati. To su opipljivi, dostižni ciljevi koji vam daju više od onog trenutnog zadovoljstva koje razmjera nema.

Posljednje ažuriranje 01/12/2020

Komentiraj